Így segíthetünk gyerekünknek visszarázódni a vakáció után

1203

Vége a nyárnak, és vége a szabadabb életformának is. Szeptembertől jobban be kell osztani az időnket, pontosan kell érkezni, tartani kell a határidőket. A hosszú vakáció után nem könnyű visszazökkenni a szigorúbb hétköznapokba, ez leginkább az alvási szokások változására igaz. Az a fránya ébresztőóra nem adja fel, és egyfolytában figyelmeztet: „Itt van az ősz, itt van újra.”

Dr. Hermánné Fogarassy Éva tanácsadó szakpszichológus és alvásterapeuta tanácsait betartva megkönnyíthetjük a család dolgát.

– Hogyan segíthetjük a gyerekeket, hogy az alvásban is visszaszokjanak az óvodás, iskolás üzemmódra? 

– A nappalt és az éjszakát az alkonyat köti össze, ez az a napszak, ami ráhangol minket az éjszakai működésre, tehát az alvásra. Az alkonyat – lefekvés előtti másfél óra – ingerszegény környezetet jelent: csend, nyugalom, semmi feszültség, számonkérés, és egyre halványabb fényviszonyok.

Érdemes a fentieknek megfelelő alvási rituálét kialakítani. Kisgyerekeknél ennek az esti mese lenne az utolsó láncszeme. A legjobb és legmeghittebb, ha a szülő fejből mesél, sötétben.
A kamaszok szeretik, ha kevés szabály van, de azok egyértelműek. Velük meg lehet beszélni, hánykor van villanyoltás és hány órától nincs se tévé, se „okoscucc”. Olvasni szerető kamaszoknál ez könnyebben megy. Aki nem szeret olvasni, annak esetleg elkezdheti a szülő felolvasni valamelyik kötelezőt, vagy a szülő számára kedves irodalmi csemegét. Akinél semmi nem jön be, annak javaslom James Herriot állatorvosi novelláit.

%