Érkeznek az adófolyószámla-kivonatok!

1363
Fotó: solymaronline.hu

Mától minden adózó számíthat az adófolyószámla-kivonatokra!

Solymár Nagyközség önkormányzati adóhatósága 2016. augusztus 30-tól kezdte meg az adófolyószámla-kivonatok kiküldését. Annak érdekében, hogy az adózók pontosan és időben tudják fizetni a 2016. év második félévében esedékes adóikat, az érintettek még szeptember 15-e előtt kézhez kapják az egyenleg-értesítőket. Az adófolyószámla egyébként az adózók költségvetési kapcsolatainak a nyilvántartása, mely adózónként és ezen belül adónemenként tartalmazza azokat az adatokat, melyekből megállapítható:

  1. …hogy az adózók milyen adótárgyak után adóznak.
  2. A helyi iparűzési adóköteles tevékenység után teljesítették-e bevallási kötelezettségeiket?
  3. Milyen egyéb előírásokkal rendelkeznek és ezeket pénzügyileg milyen összegben teljesítették?
  4. …hogy az esetleges elmaradások, vagy késve fizetések után keletkezett-e késedelmi pótlékuk.
  5. Illetve, azt is, hogy van-e valamilyen egyéb köztartozásuk.

A folyószámla kivonatok kiküldésének kétirányú célja van. Egyrészt tájékoztatnak az aktuális pénzügyi helyzetről, másrészt közlik a 2016. szeptember 15-ig fizetendő adók /helyi adók, gépjárműadó, talajterhelési díj stb./ nagyságát is az érintettekkel.

A folyószámla kivonat egyeztetési lehetőséget is biztosít az adózók számára. Ha az egyeztetés során az adózó azzal szembesül, hogy a folyószámla kivonat adatai megegyeznek a saját nyilvántartásának az adataival és ott olyan tartozása áll fenn, amelyet a kivonat kézbesítéséig még nem fizetett meg, akkor a pénzügyi rendezésről haladéktalanul intézkednie kell a végrehajtási eljárás elkerülése érdekében. A végrehajtási eljárást mind az önkormányzati adóhatóság, mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mind a körzetileg illetékes bírósági végrehajtó is lefolytathatja.  

Ha Ön egyéni, vagy társas vállalkozó, úgy a 2015. évi iparűzési adóbevallása vagy bejelentkezése alapján, 2016. évben előleget kell fizetnie. A vállalkozóknak lehetőségük van arra, hogy (Art. 42. § (2)) az előleg módosítását (csökkentését) kérjék, ha számításaik szerint a várható adó összege nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az előleg módosítását kizárólag az esedékesség (2016. szeptember 15-e) előtt benyújtott kérelemben lehet kérni. Ha utóbb kiderül, hogy a kérelem jogosulatlan volt, úgy az adózó mulasztási bírság megfizetésére is köteles.

Tájékoztatjuk Tisztelt Adózóinkat, hogy mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak lehetőségük van – a törvény által szabályozott módon – fizetési könnyítés igénybevételére, ha az adóhatóság által jogerős határozatban előírt fizetési kötelezettségeiket valamilyen okból az esedékesség időpontjáig nem, vagy csak részben tudja teljesíteni. A feltételek fennállása esetén (pl.: a tartozás keletkezése a kérelmezőnek nem róható fel, az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető, ingó, ingatlan fedezet rendelkezésre áll stb.) fizetési halasztás, részletfizetés, mérséklés engedélyezésére van mód, amely kizárólag az Ön kérelemére történhet. Általában az adóhatóság a kedvezmény megadását feltételhez köti. Erre a célra különféle űrlapok vannak rendszeresítve, melyek a honlapról letölthetőek. A beérkezett kérelmekre az adóhatóság a benyújtástól számított 30 napon belül hozza meg döntését.