8+1 dolog, amit csak egy édesanya tud a világ egyik legjobb úszónőjéről

1903
Katinka és Shane elutazás előtt a repülőtéren

Hosszú Katinka tegnap hajnalban indult el Rio de Janeiróba, hogy részt vegyen az augusztus 5-én startoló olimpiai játékokon. Ma délelőtt pedig már a riói uszodából üzent a szurkolóknak: „Megérkeztünk Rióba, és meg is volt az első edzés! Egyelőre minden nagyon szuper!” Hamarosan a családja is utána utazik, hogy jelenlétükkel támogassák Katinkát élete 4. olimpiáján.

Megérkeztünk Rióba, és meg is volt az első edzés! Egyelőre minden nagyon szuper! ‪#‎HWAPO‬ ‪#‎IronLady‬ ‪#‎IronNation‬ We arrived in Rio, and the first practice is done! Everything is awesome so far!
Megérkeztünk Rióba, és meg is volt az első edzés! Egyelőre minden nagyon szuper! ‪#‎HWAPO‬ ‪#‎IronLady‬ ‪#‎IronNation‬
We arrived in Rio, and the first practice is done! Everything is awesome so far!

Katinka édesanyjával, Bakos Barbarával beszélgetve olyan érdekességek derülnek ki az Iron Lady-ről, és az ő anya-lánya kapcsolatukról, amelyek eddig nem kaptak figyelmet.

Katinka és édesanyja
Katinka és édesanyja

1. „Közös hobbink az olvasás”
Szeretik az életrajzi könyveket, amelyek inspiráló, elgondolkodtató élet-igazságokat mutatnak be. Olyanokat, amelyekből ők maguk is építkezni tudnak. Sokszor egymásnak ajánlják a jobbnál-jobb könyveket.

2. Egy báránnyal járja a világot
„Bizony, 27 éves és van egy kabala báránya. Ezt egy kispárnája kíséretében mindenhová magával viszi, bármerre is utazik a világban.” Természetesen a bárányt is vitte tegnap Rióba.

Kabala bárány
A kabala bárány

3. Kamaszkori kedvence egy Puma cipő volt
„Úgy 16 éves koráig egy igazi farmernadrágos, tornacipős lány volt. Volt egy kedvenc Puma cipője. Télen-nyáron abba járt, amíg ki nem lyukadt az elején.”

4. Kedvenc ételei
Katinkának ritkán van ugyan alkalma Bajára hazalátogatni, ilyenkor azonban természetes, hogy édesanyja a kedvenceit készíti. „Húsleves, sült hús pulykacombból, krumplipüré, gomba szósz és saláta. – Ez a standard menü, aminek mindig nagyon örül. A halászlé is különleges kedvenc, de azt általában édesapja készíti el neki.”

5. Magántanuló volt
Már gyermekkorában is napi 2 edzéssel és sorozatos versenyzéssel teltek mindennapjai, ezért a 6 osztályos gimnáziumot magántanulóként végezte el.

6. Gyermekkorában fuvolázott
Katinka énektagozatos osztályba járt, ahol hangszert kellett választania. A fuvola formája és csillogó külseje volt az, ami igazán vonzotta . Inkább a jól begyakorolt dalokat szerette játszani. Azokban érezte magabiztosnak magát.

7. A nagyszülők falaztak neki
Gyermekkorában a reggeli edzések után a nagyszülőknél tízóraizott, majd onnan ment be az iskolába. Édesanyja igyekezett úgy alakítani, hogy magántanulói státusza ellenére Katinka minél többet járjon be az órákra. Mégis előfordult, hogy háta mögött „ment a susmus” és a nagyszülők hagyták „szegény gyereket pihenni a kanapén” a tanórák helyett.

8. Példaképe LeBron James
Egy 2 méter magas, férfi kosárlabdázó az, akire Katinka felnéz. Nem csak a sporthoz való hozzáállásuk nagyon hasonló, de mindkettejük számára a család a legfontosabb, valamint az, hogy a karrierjük során felhalmozott tudást és tapasztalatot a jövő nemzedékének átörökítsék.

8+1.  Kemény rapzenét hallgat
Egy jól megválasztott zeneszám csodákra képes, főleg az igazán nagy megpróbáltatások előtt. Nem ok nélkül választanak a bokszolók is ütős bevonuló zenét. Hosszú Katinkának nagyon fontos, hogy a versenyek előtt olyan zenét hallgasson, amitől megállíthatatlannak érzi magát, éppen ezért kedveli az olyan „nagyképű” amerikai rapperek szövegeit, mint Kanye West, Eminem vagy éppen Jay-Z.