Olvasói levél: Lesz-e változás a Vörösvárra vezető földúton?

1865

Május elején foglalkoztunk az erdőn át Pilisvörösvárra vezető földút állapotával és a lehetséges megoldásokkal. Tegnap este újabb olvasói levelet kaptunk az úttal kapcsolatosan, melyre Ugron Zoltán műszaki irodavezetőtől kértünk választ:

Tisztelt Solymáronline!
Olvasva a május 9-én megjelent „Vörösvárra az erdőn át” című cikket, érdeklődöm, hogy van-e bármilyen fejlemény a probléma mielőbbi megoldása ügyében. Rendszeresen járok arra kerékpárral és minden alkalommal igen komoly kihívást jelent a gödrökön való átkelés, amelyek eső után úgy tele vannak vízzel, hogy bokáig merül bennük a lábam, ahogy hajtom a kerékpárt. Ha ki akarom kerülni a gödröket, akkor meg beleragadok a sárba. Az autók futóművei is biztosan megsínylik az úton való közlekedést, elég sokan járnak arra azóta, hogy átadták a vonatot és az átjárót. Arról már nem is beszélve, hogy több helyen hatalmas, egyre bővülő szemétkupacokkal lehet találkozni.
Úgy gondolom, hogy ezek az állapotok olyan szinten tarthatatlanok, hogy nincsenek fölösleges hónapok és évek azon elmélkedni, hogy mit kellene kezdeni a kialakult helyzettel, azonnali beavatkozásra van szükség. Bízom benne, hogy vannak erre nézve kedvező kilátások és nem fogunk jövő ilyenkor is a gödrök közt bukdácsolni.
Üdvözlettel: Sármási Zoltán

Ugron Zoltán, a solymári polgármesteri hivatal műszaki irodavezetőjének válasza:

Tisztelt Sármási Zoltán!
Az erdőn átvezető út – és környezetének – állapota ismert előttünk. Pilisvörösvár önkormányzatával közösen keressük a megoldást, ugyanis a következők nehezítik az egyszerű megoldást:
1. az út nem a térkép szerinti nyomvonalon halad,
2. az út Natura 2000-es területen vezet át,
3. a terület jelentős része magántulajdonban van.
Mivel a természetvédők ugyanezen terület mellett (nem benne!) sem engedtek kerékpárutat (!!!) építeni, biztos, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy akár csak kövezett utat is kialakítsunk a meglévő nyomvonalon. Nagy kérdés, hogy a fentiek ismeretében a terület mellett, új nyomvonalon mit engednek meg, de ehhez meg kellene vásárolni azokat a földrészleteket, megterveztetni, engedélyeztetni a lehetséges utat, stb.
Mindezek fényében keresi a két település a közös megoldást, de sajnos a közeljövőben nem tudunk érdemben javítani az út állapotán.
Üdvözlettel:
Ugron Zoltán, műszaki irodavezető