Németh Krisztián a futballpálya után a levegőt is meghódította

1779
Fotók: Somay Márk

Németh Krisztián, a magyar labdarúgó-válogatott csatára a Red Bull Air Race budapesti versenyhétvégéjén első kézből tapasztalhatta meg, milyen is az, amikor az ember 300 km/órás sebességgel, fejjel lefelé száguld a levegőben.

A szeles időjárás ellenére tartják a meghirdetett programot a Red Bull Air Race műrepülő-világbajnokság hétvégén sorra kerülő budapesti futamán. A mai nap még a készülődés jegyében telt; a pilóták a szabadedzésen tesztelték gépeiket a Lánchíd és a Margit-híd közötti Duna-szakaszon kialakított versenypályán, miközben a budaörsi repülőtéren Németh Krisztián, futball válogatottunk kiválósága szíjazhatta be magát a a 70. Red Bull Air Race futam junior pilótája, Antanas Marciukaitis mellé.

Krisztián felszállás előtt még nem tűnt teljesen felszabadultnak, tartott egy kicsit az extrém kihívástól: „Korábban ültem már sétarepülőn, de a mai repülés össze sem hasonlítható azzal. Ez egy teljesen másfajta adrenalin löket volt, mint a meccsek előtt, ahol már megtanultam kezelni az izgalmat” – nyilatkozta a válogatott labdarúgó.

Nemeth_Krisztian_fotokredit_Somay_Mark_3

Landolás után azonban széles mosollyal tartott élménybeszámolót, arról, hogy viselte az éles fordulatokat és dugóhúzókat a levegőben: „Amikor beültem és beszíjaztak, bevallom bezártságérzés fogott el és átvillant az agyamon, hogy azonnal ki akarok szállni, de amikor beindult a repülőgép motorja, majd a magasba emelkedtünk, teljesen ellazultam és csak a repülésre tudtam figyelni. Onnantól kezdve parádés volt!” – mesélte Krisztián.

Nemeth_Krisztian_fotokredit_Somay_Mark (1) Nemeth_Krisztian_fotokredit_Somay_Mark_5

A műrepülők időmérő edzését szombaton 16 órától tartják, vasárnap 12 órakor az utánpótlás-osztály, 14 órától pedig a Master Class pilótái mérik össze tudásukat. Besenyei Péter szombaton az időmérő előtt pályabemutató repülést tart, vasárnap 13.50-től pedig saját légi bemutatójával szórakoztatja majd a közönséget.