Mentesi József: „Mindig sikerült megtalálni a jó pillanatokat”

3035
Fotók: Barcsik Géza

A Német Nemzetiségi Díj legújabb díjazottja ma is tevékeny. Napjainkban – többek között – azon dolgozik, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be a Heimatverein életébe.

Vajon mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy neki ítélték Solymár egyik legrangosabb elismerését? „Az ember örül, hogy elismerik a munkáját” – mondja szerényen, bár nyomban hozzáteszi, sokszor ma sem elégedett azzal, amit időnként elér. Azt viszont sikerként könyveli el, hogy a Templom Tér Alapítvány egyik létrehozójaként neki is része volt a tér teljes megújításában, és a templom felújításában.

Hetvennégy éves, de most is annyi energia árad belőle, hogy sok húszéves is megirigyelhetné. Hogy valóban mi mindent köszönhet neki a helyi svábság, azt hosszan lehetne sorolni. Az elmúlt években talán a Heimatvereinért  végzett munkáját látták a legtöbben. „Programokat szervezni, kapcsolatokat építeni. Ezek a fő feladataim most” – mondja. „Alapító tagként kezdtem dolgozni a Heimatvereinben. Miután 2009-ben elnök lettem a középosztályt is sikerült bevonnunk. Ma már egyre több a fiatal is.”

Mentesi József ma is azt vallja: a svábságot a kultúrája élteti. Élénken él még benne a kitelepítés utáni időszak, amikor az itt maradtak még inkább összetartottak. „A maradék közösség magára volt utalva. De bármennyire is nehéz volt akkoriban, most is azt mondom, akkor is megtaláltuk a jó pillanatokat. Az ötvenes, hatvanas, hetvenes években rengeteg bál volt, melyek nagyszerű találkozási lehetőséget biztosítottak a fiataloknak. De ott voltak a disznóvágások, a kukoricafosztás, és a sok-sok közös éneklés, hiszen gyönyörű dalaink vannak. A svábság mindig részt vállalt az ország újjáépítésében. Ezért is vagyok optimista a jövőnkkel kapcsolatban.”

A kitüntetést Marlokné Cservenyi Magdolna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke adta át
A kitüntetést Marlokné Cservenyi Magdolna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke adta át

_DSC0094

Mentesi József nem csak ünnepeltként vett részt a megemlékezésen, de a Solymári Férfikórus tagjaként, annak közreműködője is volt
Mentesi József nem csak ünnepeltként vett részt a megemlékezésen, de a Solymári Férfikórus tagjaként, annak közreműködője is volt
Feleségével, a Heimatveren – Falukör nevében helyezték el az emlékezés koszorúját
Feleségével, a Heimatveren – Falukör nevében helyezték el az emlékezés koszorúját

Így hangzott a hivatalos méltatás:

Solymár Nagyközség Német Nemzetiségi Önkormányzata 71/2016  (V.9 .) Határozata alapján Mentesi József Urat, a solymári svábság fennmaradásáért, érdekképviseletéért, hagyományainak megőrzéséért évtizedekig végzett áldozatos munkájáért „Nemzetiségi díjjal” tünteti ki.

Mentesi József a solymári –  az akkor még sváb nevet  viselő Milbich József és John Borbála gyermekeként 1942. január 14-én született. Általános iskolai tanulmányait a Solymári Állami Iskolában végezte, érettségi bizonyítványt a Könyves Kálmán Gimnáziumban szerzett. Ezután a Felsőfokú Gépjárműközlekedési Technikum tanulója lett és tanulmányait technikusi oklevéllel fejezte be, majd a Közlekedési és Távközlési Főiskolán szerzett üzemmérnöki oklevelet. Feleségével Schreck Borbálával boldog házasságban él, két leánygyermeke négy unokával ajándékozták meg, akik sok örömet jelentenek számára.

Mentesi József / Jóska sokoldalú, közösségi ember.  Szeretett falujához-Solymárhoz, a helyi sváb életmódhoz,  a sváb értékekhez, hagyományrendszerhez eltéphetetlen szálakkal kötődik. A közéletben már régóta tevékenykedik. 1990-94-ig alpolgármesterré választották, és egyben ő volt az első nemzetiségi képviselő Solymáron a Nemzetiségi Önkormányzat megalapítása előtti időkben. Személyét mély vallásosság jellemzi, a vasárnapi misehallgatáson túl igyekszik tapasztalataival, tudásával segíteni a helyi katolikus közösséget, 1991 óta alapító tagja és a mai napig bezárólag is tagja a Templom téri Alapítványnak.

Ugyancsak 1991-ben történt a Heimatverein – Falukör Egyesület létrehozása, melynek szintén alapító tagja volt. Budavári Mihályné leköszönése után 2009-ben vette át az egyesület vezetését, és az egyesületi munkával járó gondokat, problémákat is. Vezetése alatt a Heimatverein megfiatalodott, tagjainak létszáma a pártoló tagokkal egyetemben elérte a 80 főt. Kezdeményezésére az egyesület felkarolta a fúvószenei hagyományokat és így évente kétszer is zenei délutánokat szervez a fúvószenét kedvelők legnagyobb örömére.

A Wüstenrot és Solymár között fennálló partnerkapcsolatot a kezdetektől aktívan támogatta, Schlagenhauf polgármester Úrhoz, akinek a partnerkapcsolat létrejöttét köszönhetjük, személyes barátság fűzi. Immár 25 éve fogad vendégeket, segíti a partnerkapcsolati programokat mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Mindezeken túl tagja a helyi Földbizottságnak, az államilag elkobzott földek visszaszerzésére irányuló Solymári Kárpótlási Fórumnak, ahol a solymári svábság érdekeit képviseli.

A helyi kulturális életben is bőven kiveszi részét, több évtizede oszlopos tagja a Solymári Férfikórusnak és legnagyobb örömére Stefi unokájával együtt a svábnyelvű színjátszó csoportnak a Kompaneinek is az alapítás pillanatától kezdve segíti munkáját.

Kedves Jóska!

Köszönjük értékes, pótolhatatlan munkádat, melyet a nemzetiségi területen végeztél. Érezzük, látjuk, hogy a helyi svábság hagyományainak, értékeinek fennmaradásáért végzett tennivalók fontosak számodra. Köszönjük Nemzetiségi Önkormányzatunk felé nyújtott támogatásodat, és azt, hogy segítségedre mindig számíthatunk. Kívánunk még sok örömteli évet, családod és unokáid körében és reméljük, még sokáig erősíthetjük, képviselhetjük a solymári svábságot.

Marlokné Cservenyi Magdolna
a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke