Megint jönnek, durrogtatnak

1646

Sok helyen zörögnek az ablakok, mások nyugalmuk megzavarására panaszkodnak, mióta a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiája robbantási gyakorlatokat hajt végre a csobánkai gyakorlótéren. A robbantások május végéig tartanak.

Vajon nem lehetne-e lakott helytől távolabb végezni a robbantásokat? És milyen hatással vannak a környezetre ezek a gyakorlatok? Vizsgálták-e ezeket egyáltalán? Ezekkel a kérdéssekkel kerestük meg a Honvédelmi Minisztériumot, ahonnan a következő választ kaptuk.

„Az MH Altiszti Akadémia bázisaként működő Csobánka bázis és harcászati gyakorlótér évtizedek óta szolgál az alakulat és a Magyar Honvédség kiképzési feladatainak biztosítására. A bázison végzett robbantási foglalkozások az erre a célra kijelölt műszaki robbantókertben történnek. A bázis közel 330 hektáros területének csak csekély része áll Natura2000 védettség alatt, és ezeken a területeken kiképzési foglalkozások nem történnek, a katonák legfeljebb áthaladnak rajta. A Duna-Ipoly Nemzeti Park által elkészített Kezelési-fenntartási terv valamint a Magyar Honvédség hatályos szabályzóit teljes mértékig betartva kerülnek tervezésre és levezetésre a bázison végrehajtott kiképzési foglalkozások, így a robbantások is.”

A következő robbantási időpontok: ma, holnap, május 26., csütörtök és május 31. kedd.