A felkészültség életet menthet

1393

Valljuk be őszintén, hányan tudnánk egy közúti baleset után életmentő beavatkozást végezni? Vérzést csillapítani, sebet kötözni, esetleg mesterséges lélegeztetést adni? Pedig a jogosítvány megszerzéséhez komoly elsősegély-nyújtási ismeretekre is szükség van. Nem beszélve arról, mennyire felkészülten viselkedünk egy valódi krízishelyzetben.

„Mindezt a szokásos gyorstalpalókon nem igazán lehet elsajátítani – mondja Oláh Judit a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének területi képviselője, aki alapítója és ma is aktív tagja a helyi alapszervezetnek. Ezért döntött úgy a Pest Megyei Vöröskereszt Szervezet 2013-ban, hogy Solymáron is legyen vöröskereszt által szervezett tanfolyam, valamint azt is, hogy a solymári iroda hivatalos közúti elsősegély vizsgákat is szervezhessen. Ezeken gyakorló mentőtisztektől sajátíthatják el a naprakész tudást, melybe az elsősegélynyújtás alapjai mellett a teljes újraélesztés is beletartozik. Mindez persze nem csak a jogosítvány miatt fontos, hiszen ezzel a tudással felvértezve valóban életet menthetünk. A következő tanfolyam május 20-án kezdődik a Heimatverein-Falukör Solymár Egyesület székházában. Nekik ez úton is köszönöm, hogy ingyen bocsátották rendelkezésünkre a helyiséget.”

Az elvárható minimum

Az állandósult bírói gyakorlat szerint a minimum az, hogy a segítségnyújtásra kötelezett személy álljon meg a sérült mellett, győződjön meg arról, hogy segítségre szorul-e, ajánlja fel segítségét, vagy ha segíteni nem képes, a megfelelő hatósági szerveket értesítse. A tőle elvárhatóság felső határa, hogy senki sem kötelezhető olyan segítségnyújtásra, amellyel saját vagy mások életét, testi épségét veszélyeztetné.

Elsősegély tanfolyam kismamáknak!

Júliusban indul az 4 órás elsősegély tanfolyam, melynek anyagát kifejezetten kismamáknak állították össze. Ennek középpontjában az újraélesztési ismeretek állnak majd.