Stroke: Minden perc számít!

1489

Egyre több áldozatot szed a stroke. De mit kell tudni erről az agyi keringési zavarról? Hogyan lehet felismerni, kezelni? És hogyan kerülhető el a súlyos agykárosodás?

A stroke az agy egyes körülírt területeinek hirtelen kialakuló funkciókárosodása. Létrejöttekor az adott agyterület véráramlása csökken, így oxigén- vagy tápanyaghiány lép fel. Általában valami elzárja az ereket. Ez lehet vérrög, vagy az ér görcsös összehúzódása. Ritka esetben az is előfordulhat, hogy a vért alkotó sejtek és fehérjék valamilyen rendellenessége okozza a bajt. Ilyenkor ép erek és tökéletes szívműködés mellett is kialakulhat a kórkép.

A legfontosabb a gyors segítség

A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon a stroke-ot elszenvedő betegeknek mindössze 3 százaléka kerül időben kórházba. Az orvosi beavatkozásra a szélütést követő 3-4 órán belül meg kell történnie ahhoz, hogy a súlyos agykárosodás elkerülhető legyen. A gyors segítségre pedig csak akkor van esély, ha felismerjük a betegség tüneteit. Ide tartoznak az arc, a kar vagy a láb egyik oldalon fellépő érzéketlensége, valamelyik oldal zsibbadása, a végtagok hirtelen elgyengülése, bénulás. A beszédközpontot is érintheti a stroke, így felléphet beszédzavar, vagy elképzelhető, hogy a szélütött személy nem találja a megfelelő szavakat vagy hangképzési zavar lép fel nála. A látásélesség hirtelen csökkenése, kettős látás vagy akár szélsőséges esetben a vakság jelentkezésekor is stroke-ra kell gyanakodni. Egyes esetekben erős fejfájás, egyensúlyvesztés, hányás, szemkörnyéki fájdalom, nyaki merevség is felléphet.

Gyógyulási esélyek

A gyógyulást számos tényező befolyásolja. A legfontosabb, hogy milyen hamar érkezik az orvosi segítség. Emellett fontos, hogy melyik agyterületet érintett károsodás, és milyen mértékben. Ha az agy jobb oldala károsodik, az a bal oldal mozgáskorlátozottságával járhat, míg a bal oldal károsodása a jobb oldal mozgásszervi problémáihoz, illetve beszédzavarhoz vezethet. A betegnek ezen kívül romolhat a légzése, hallása, látása, egyensúlyérzéke. A gyógyulási folyamat során az a cél, hogy a beteg minél inkább képes legyen az önálló életre, és visszanyerje elveszített képességeit. Ez azonban általában igen hosszú folyamat eredménye. Adott esetben újra kell tanulnia járni, beszélni. Az agy azonban csodálatos szerv, képes arra, hogy az elhalt részek szerepét más agyterületek átvegyék, így csaknem mindig van remény a javulásra.

A megelőzés 10 pontja

  • Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta károsítja az érrendszert, és növeli a stroke kockázatát
  • Mozogjon rendszeresen! Válasszon olyan mozgásformát, ami emeli a légzésszámot és a szívfrekvenciát. Ilyen például a kocogás, biciklizés.
  • Alkoholt csak mértékkel fogyasszon!
  • A száraz vörösbor rendszeres, kismértékű fogyasztása azonban javasolt.
  • Kezeltesse magas vérnyomását!
  • Tartsa kordában a cukorbetegséget, járjon rendszeresen szűrésre!
  • Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől. Már néhány kiló leadása is jelentősen csökkenti a stroke kockázatát!
  • Ügyeljen a koleszterin szintjére, és ehhez igazítsa a táplálkozást!
  • Kerülje a hosszantartó stresszhelyzeteket, ha úgy érzi túl nagy a nyomás, vegyen egy nyugtató fürdőt, vagy menjen el egy masszázsra!
  • Szív- és érrendszeri állapotát évente méresse fel orvosával!