Pirók Zsófi: „Édesanyám a mentorom, tanárom, barátnőm és a kollégám”

7678

Sok művészgyerek számára teher egy szakmájában sikeres édesanya, ám Pirók Zsófi – Lippai Andrea, Solymáron élő táncművész lánya – kivétel. Anya és lánya mindketten ismert és elismert flamenco táncosok, akik hosszú ideje együtt dolgoznak.

„Édesanyám egyszerre a mentorom, tanárom, legjobb barátnőm és a kollégám” – mondja a 25 éves Zsófi, aki ma, a Tánc Világnapján veszi át Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat, a Művészetek Palotájában.​ Mégpedig a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöksége döntése alapján.

Fotó: Bende Tamás
Fotó: Bende Tamás

Sorszerű kapcsolat
Anya és lánya között különösen mély kapcsolat van, melyben a flamencónak is szerepe van. „Édesanyám klasszikus balettet tanult. Az Állami Balettintézetben végzett, majd a Győri Balett tagja lett. Ám pályafutását egy szerencsétlen baleset egészen más irányba terelte – meséli tovább Zsófi. – Az egyik turnéjukon eltört a lábfeje, majd a helyreállító műtét sem sikerült megfelelően. Mégsem akart a táncról lemondani. Így jött a flamenco az életébe, mely akkor még egészen új volt Magyarországon. Azt hiszem, sorszerű, hogy én is akkor születtem, amikor új irányt vett az élete. Később ő alapította az első hazai flamenco táncszínházat, és boldog vagyok, hogy tőle tanulhattam.”

Pont 25 éve
Pont 25 éve

Orgona ága
Most vasárnap lesz anyák napja. Vajon Zsófiék hogyan ünneplik? „Szerencsém van, nagy a kertünk, és az utcában is sok orgona nő. Vasárnap nincs is fellépésem, így a testvéremmel már reggel szedünk majd egy hatalmas csokor virágot. Én még énekelni is szoktam, természetesen az ’Orgona ágát…’”

andrea_lippai_zsofia_pirok_09_1

Május 2-án mi is láthatjuk!

Zsófi idén is turnézik, a SUSPIROS – SÓHAJOK TURNÉ keretében. A produkció​ ​spanyol és magyar művészek együttműködéséből született, egyesítve az autentikus és modern világokat, a zene és a tánc nyelvén. Az est szólistája és alkotója​ maga Zsófi, aki első külföldiként  szerezte diplomáját a sevillai Conservatorio Profesional de Danza intézményében, flamenco szakon. ​ 2014-​ben pedig elnyerte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat, alkotóművész kategóriában. E​nnek gyümölcseként jött létre az előadás, melynek premierje a Nemzeti Táncszínházban volt. Ezt követően meghívást kapott Madridba is a Flamencos y Mestizos Fesztiválra. ​Mindenhol nagyon nagy sikert aratott, ezért az előadást 2015-ben egy 9 állomásos magyarországi turné követte, mely most 2016-ban újabb helyszínekkel folytatódik. Budapesten​ az előadást május 2-án, a ​Centrál Színház színpadán láthatjuk.​