Indul az igazi, örömteli kalandozás a múltba! – vártábor a solymári várban

2272

Különös látvány, harcoló vitézek fogadták a szülőket, akik az első solymári vártábor megbeszélésére érkeztek a helytörténeti gyűjteménybe. A Solymár–750 emlékév finanszírozásával megvalósuló nyári táborról Jablonkay Mária, a helytörténeti gyűjtemény vezetője és Jávor Csaba, a tábor vezetője mesélt.

A június utolsó hetében megrendezésre kerülő tábor egy különleges utazás solymár múltjába. Naponta más-más korba jutunk el (bronzkor, római kor, a honfoglalás kora, lovagkor, Hunyadi Mátyás kora) és próbáljuk felfedezni hogyan is teltek az akkori emberek mindennapjai. Szoros napirend alapján fogunk működni. Reggel a gyűjteményben lesz a gyülekező, ahol az aznapi korszaknak megfelelő kiállításrészt nézzük meg. Aztán felsétálunk a várba és nekikezdünk a „komoly munkának”. Minden nap lesz valami különleges bemutató is, ami még izgalmasabbá teszi a kalandokat.
A tábort a solymári iskolában hirdettük meg és hamar elértük a maximális létszámot, a 30 főt. Az is igaz, hogy a tábor teljes, majdnem egy millió forintos költségét az önkormányzat fedezi, így a szülőknek csak az étkezési díjat kell megtéríteniük – tudtuk meg Jávor Csabától.

A várkapitány Jávor Csaba tanár úr, a tábort vezető pedagógusok pedig a Helytörténeti Társaság tagjai: Grátzerné Bogdán Andrea, Dallos Andrásné, Farkas  Mariann, Sarlós Ágnes, Jávorné Ilyés Boglárka. A táborozók megismerkednek Solymár régészeti múltjával, nagyszerű kézműves foglalkozásokon sajátítják el a különböző korok eszközeinek, tárgyainak készítési technikáit, emellett a tábori napokat muzsika, tánc és még sok izgalmas játék és feladat kíséri. Indul az igazi, örömteli kalandozás a múltba – tette hozzá Jablonkay Mária.

Czöndör István fotói a tábort előkészítő szülői értekezleten készültek.

Szülői

Szülői

Szülői