Sztrájk nem, 5 perces leállás viszont lesz az iskolában

1600

Az iskola tantestülete nem sztrájkol, de csatlakozik a szakszervezet 5 perces leállásról szóló felhívásához.

Zolcsák István igazgató nyilatkozata következik: „Tantestületünk a tegnapi napon tárgyalta a pedagógus sztrájkhoz történő csatlakozást. A kollégák  arra az álláspontra jutottak, hogy az elégséges szolgáltatás ilyen formában történő biztosításával nem értenek egyet, ezért nem csatlakoznak az országos sztrájkhoz.
A 12 órakor történő 5 perces leállásról szóló szakszervezeti felhíváshoz viszont csatlakoznak, ezért  a 12 órakor kezdődő tanítási órákat 12 óra 5 perckor kezdik megtartani. Így ez a tanítási óra 40 perces lesz. Kinyilvánították azt is, hogy egyetértenek a követelésekkel, és szolidárisak a sztrájkolókkal. Megjegyezni kívánom, hogy az SzMK – mai napon a szülőkhöz juttatott – tájékoztató levele a témával kapcsolatban félreérthető megfogalmazásokat tartalmaz. Nem igaz, hogy <<Nem lehet az egész napos sztrájkot megtartani azoknak sem, akik csatlakoznának, mert ezzel hátrányos helyzetbe hoznák a sztrájkkal egyet nem értő kollégákat.>> A sztrájkhoz való csatlakozást mindenki önállóan dönthette el.”

A Zolcsák István igazgató nyilatkozatában említett levél:
„Tisztelt Szülők! Kizárólag tájékoztató jelleggel írom ezt a mailt, ezúton sem pro, sem kontra nem foglalok állást, nem buzdítok, és nem beszélek le. A solymári iskola tantestülete a mai napon értekezett a szerdára tervezett országos, egész napos pedagógussztrájkról, annak elutasításáról, illetve az ahhoz való csatlakozás lehetőségéről. Iskolánkban a tanárok álláspontja nem egységes, így arra jutottak, hogy nem lehet az egész napos sztrájkot megtartani még azoknak sem, akik csatlakoznának, mert ezzel hátrányos helyzetbe hoznák a sztrájkkal egyet nem értő kollégáikat, nekik több feladatuk, illetve felügyelni valójuk lenne a nap folyamán. A pedagógusok követeléseiével egyetértő, az oktatási rendszer megreformálását szorgalmazó, sztrájkhoz csatlakozó tanárok csak a tanítási órák letelte után demonstrálnak. Aki szeretne csatlakozni a megmozduláshoz, szerdán 14.00-kor a Templom téren, az iskola előtt kockás ingben megteheti, szolidaritást vállalva a sztrájkolókkal (nekik az is munkaidő, munkabérkieséssel jár). A délutáni napközi és tanulószoba is normál módon működik majd, minden gyerek a szokásos ellátást kapja.”