A siker 5 titka

1537

A sikerhez vezető út igenis tanulható. A karrier-tanácsadók által legfontosabbnak tartott 5 jó tanács következik.

  1. Használja a képzeletét!

Sokan alábecsülik a képzelőerő erejét, pedig valójában mindennek ez az alapja. Számos kísérlet bizonyította már, hogy igenis, teremthetünk a képzeletünkkel. Amerikában például egy kísérletben két csoportot edzettek egy kosárlabda meccsre. Az egyiket klasszikus módon minden nap több órára kizavarták a pályára. A másik csapatot pedig egy-két edzés kivételével csak képzeletben edzették. Fejben eljátszották a különböző helyzeteket, és sokszor elképzelték, mennyire sikeres kosárlabdázók lesznek, és milyen ügyesen dobják majd a hárompontosokat. A kísérlet végén összemérték a két csapat tudását, és pontosan ugyanolyan szinten kosárlabdáztak a képzeletben felkészülők, mint azok akik az edzéseken izzadtak. Fontos, hogy minden nap szánjon fél órát arra, hogy elképzelje a sikeres életét. Ne befolyásolja, hogy esetleg az elmúlt napokban valami nem úgy sikerült, mint ahogy szerette volna, a képzeletében minden a lehető legjobban történjen. Ezzel a saját tudatába is beletáplálja: ön egy sikeres ember, így az álom idővel valósággá válhat.

  1. Szabaduljon meg önkorlátozó gondolataitól

Sokan azért képtelenek a sikerre, mert elhiszik a környezetük által megfogalmazott negatív véleményeket. Számtalan olyan esetről tudni, amikor egy gyerekre általános iskolai tanára rásütötte: soha nem fogja tudni megérteni a számtant. A legtöbb gyerek és szülő ezt ilyenkor el is fogadja, így senki sem csodálkozik, ha a gyerek ehhez igazodva sorra kapja a gyenge osztályzatokat. Aztán érkezik egy új tanár, aki másként áll hozzá, és kiderül, ő a legjobb matekos az osztályban. A vudu átkokról is bebizonyosodott, hogy akkor hatnak, ha valaki elhiszi, hogy az átok valóban beteggé, szerencsétlenné teszi. E hiedelmek anélkül rögzülnek az emberben, hogy bármilyen erőfeszítést tenne, és tőlük megszabadulni is tudattalan állapotban lehet leginkább. A legjobb ellenszer a lazítás és a meditáció. No, meg a sport. Minden nap legalább fél órát nyugodt pózban relaxáljon, engedje el a testét, és a negatív gondolatokat. És hetente legalább 2-3 alkalommal fusson, sétáljon, vagy végezzen kellemes fáradtságot eredményező fizikai tevékenységet.

  1. Maradjon a valóság talaján

A sikertelenség egyik oka, hogy soha sem úgy látjuk magunkat, ahogy azt a reális gondolkodás megkövetelné. Felnagyítjuk saját hibáinkat vagy éppen olyan képességeinket igyekszünk hangsúlyozni, amelyekben valójában nem vagyunk különösképpen kiemelkedőek. Egy sikeres élethez sokszor szakmát is kell váltani, ezt azonban jól meg kell fontolni. Ne élete kudarcait idézze fel, hanem gondoljon vissza a legjobb pillanatokra, és ezek alapján próbálja meg kijelölni a saját útját. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket egy-egy helyzetben: Miért gondolom magamról, hogy ezt a dolgot én nem tudom megcsinálni? Van ennek bármilyen ésszerű oka? Nem lehet, hogy tévedek? Ha más személy lenne ugyanebben a helyzetben, akkor is erre az eredményre jutnék? Mért kell úgy éreznem és cselekednem, mintha igaz lenne az, amit hiszek, ha egyszer semmiféle ésszerű magyarázatom nincs rá?

  1. Legyen egyszerűen boldog!

Sokan talán most nevetnek ezen a tanácson, de talán ez az egyik legfontosabb. Abraham Lincoln szerint: „A legtöbb ember pontosan olyan mértékben boldog, ahogy elhatározza, hogy boldog lesz.” Higgye el, a boldogság valóban tudatos döntés kérdése. Egy neves pszichológus egy teljes gyakorlatsort állított össze, ami boldog élethez segítheti pácienseit. Először is azt kérte, hogy páciensei tudatosan 21 napon át fordított sorrendbe vegyék fel és fűzzék be a cipőjüket, mint szokták, ezzel már reggel arra emlékeztetve saját magukat, hogy viselkedésük, magatartásuk megváltoztatható.  Utána az alábbi elhatározásokat javasolta nekik reggelente: olyan vidám leszek, amennyire csak lehet, mindenkivel barátságos leszek, kevesebbet kritizálok másokat és türelmesebb leszek, úgy fogok cselekedni, hogy közben arra gondolok: a siker garantált számomra, egy nap legalább háromszor rámosolygok valakire, a történésektől függetlenül nyugodt maradok, és minden helyzetre intelligensen reagálok. Nos, az eredmény őket is meglepte.

  1. Utánozza a sikeres embereket!

Ahogy a boldogság, úgy a sikeres emberek alapvető tulajdonságai is elsajátíthatók. Az első az irányérzék. Mindig pontosan ki kell tűznie a célokat, és abba az irányba haladni, a sikeres ember előre tekint. Aztán másokkal is megértőnek kell lennünk, mindig az igazságot keresnünk, de nem feltételezni azt, hogy más hazudik. A környezettel való megfelelő kommunikáció mindennek az alapja. Harmadszor: bátorság nélkül nincs siker, néha nehéz döntéseket kell hozni, és tudnunk kell lezárni dolgokat. Negyedszer fontos, hogy szeretettel forduljunk a többi ember felé, hiszen a sikeres emberek mindig nyitottak, kíváncsiak. Ötödször pedig meg kell tanulnia becsülnie és elfogadnia önmagát, valamint kellő önbizalommal állni a jövő kihívásai elé.