Legyünk büszkék értékeinkre és teremtsünk új hagyományt!

1470

„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra indított magánkezdeményezést a legnagyobb közösségi oldalon. A cél, hogy a népviseletek segítségével egy napra fogjanak össze a magyarok a világ minden táján. Legyünk büszkék értékeinkre és teremtsünk új hagyományt!

„2015-ben már, megmutattuk a világnak, milyen gyönyörű viseleteink vannak, hogy ezek a ruhák megállják a helyüket a mindennapokban is. Volt aki teljes népviseletben ment ki az utcára, volt aki mai ruhákkal kombinálta. Gyerekek és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel készültek” – olvasható az esemény beharangozójában.

Ezt az ötletet szeretné támogatni a zentrum.hu is, arra buzdítva a magyarországi németeket, hogy idén is vegyenek részt benne. A TrachtTag napja 2016-ban, április 22
„Nincs más dolgod, mint kiválasztani egy ruhadarabot, vagy kiegészítőt és a hétköznapi ruháddal összekombinálva egész nap, vagy egy napszakban hordani. Így kívánjuk közelebb hozni elődeink életét a sajátunkhoz, emlékezni rájuk és mindarra, amit a szívünkben őrzünk róluk.
Ne lepődj meg, ha valaki megkérdezi, miért van rajtad egy kendő vagy egy kalap! Inkább készülj fel, kérdezd meg szüleidet, nagyszüleidet, hogy tudj válaszolni. Fontos, hogy értsd és mások is értsék, mit ünnepelünk azon napon, és mi az, amit a többi során sem feledünk” – szól a felhívás.

A kezdeményezéshez csatlakozókat arra kérik a szervezők, hogy örökítsék meg aznapi öltözetüket, és a fotóval vagy rövid videóval gazdagítsák a TrachtTag Facebook-oldalának gyarapodó gyűjteményét.