A jövő zálogai: I. helyezés egy rangos természettudományi versenyen

1804

A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Jablonkay Mária levelét adjuk most közre:

 „Kedves Solymáriak!
Öröm látni, hogy a fiatalok megállják a helyüket a középiskolákban.
A márciusi kitüntetések is mutatják a remek eredményeket, amelyhez még egyet szeretnék kapcsolni. Bartha Benedek iskolánk volt tanulója remekül szerepelt, őrá is lehessünk büszkék! És aki a középiskolában így teljesít, mint azok a solymári  fiatalok – akinek eredményeiről tudunk – ők biztosan komoly elkötelezettséggel tanulnak továbbra is, és ezzel biztos jövőt alapoznak meg.

További szép sikereket kíván: Jablonkay Mária”

 

Bartha Benedek oklevele

„Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben” – hangzik a Bolyai Természettudományi Csapatverseny mottója. A harmadiktól nyolcadik osztályos tanulók számára kiírt, kétfordulós, meghívásos csapatverseny döntőjére március 12-én került sor Budapesten. A délelőtti írásbeli fordulóból korosztályonként az első hat helyezett került a szóbeli fordulóba.  Bartha Benedekék csapatára itt a következő feladatok vártak:

  1. feladat: Műanyag palackba kevés meleg vizet öntünk. A palackot kupakkal légmentesen lezárjuk és a hűtőbe tesszük. Néhány perc múlva a palack összenyomódik. Miért?
  2. feladat: Hogyan tudnád meghatározni a nyílt pályán haladó vonat sebességét, miközben a vonaton utazol, ha tudod, hogy a pálya melletti telefonoszlopok 50 méter távolságra vannak egymástól?
  3. feladat: Mi az oka annak, hogy a zöld gyík energiaigénye mindössze 10-20 százaléka a vörös mókus energiaigényének?

A négy fős csapat hibátlan teljesítményt nyújtva nyerte meg a versenyt, felkészítő tanáruk –Vecseri Gabriella, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola tanára – pedig a tanári fődíjat.

Ha valaki kíváncsi lenne a feladatok megoldására, most azt is leírjuk:

  1. feladat: A meleg víz fölött levő levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik. A víz sokkal kisebb térfogatú, mint a vízgőz, így a palack belsejében csökken a nyomás. A palackot a külső légnyomás összenyomja.
  2. feladat: Mivel a vasúti sín melletti telefonoszlopok szabályosan egymástól 50 méterre vannak elhelyezve, így 4-5 „oszlopnyi út” megtételéhez szükséges idő megmérésével a sebesség meghatározható. Az időt másodpercmutatóval ellátott karórával (telefonnal) lehet mérni. Ha például az első oszlopnál kezdjük mérni az időt, és a negyedik oszlopig 6 másodperc telik el, akkor a vonat sebessége 3·50 m / 6 s = 25 m/s = 90 km/h.
  3. feladat: A két állat hasonló hőmérsékleti viszonyok között él, testtömegük is hasonló. A különbség oka, hogy a zöld gyík hüllő, hidegvérű állat, a vörös mókus, emlős, melegvérű állat. Az energia nagy része a melegvérűeknél az állandó testhőmérséklet biztosítására megy el.