Both Miklós: Biztosan másképpen tekintünk majd az Ukrajnában élőkre

1599

Utazások keleten címmel nyílik Both Miklós zeneszerző, előadóművész fotókiállítása, március 19-én szombaton este 6 órakor a művelődési házban. A megnyitó után Ismeretlen Ukrajna címmel tart vetítéssel egybekötött előadást a Napra együttes „gitárprímása”.

Both Miklós 2002 óta foglalkozik különböző népek zenéjének felvételével, tanulmányozásával. Egy ilyen féléves Himalájában való gyűjtés során rögzítette a Kínai utazólemez anyagát, mely nagy elismerést váltott ki a szakma részéről. Az azóta eltelt időszakban számos keleti országot járt be. Az itt készített fotók adják a kiállítás anyagát.
A kiállítás megnyitóját követően Both Miklós ukrajnai felfedező útjáról árul el érdekes részleteket.

„Északkelet-Ukrajna falvait bejárva egy egészen megdöbbentő dalkincsre bukkantam – meséli Miklós. – Az ukrán gyűjtésekből dokumentumfilmet is forgattunk, amely jól mutatja egy ilyen vállalkozás nehézségeit és egyben katarzisait is. Részben mulatságos, részben meghökkentő történetekkel, a helyszínen készült kiváló hang- és kép minőségű videókkal várok mindenkit az előadásra, mely után biztosan másképpen fogunk tekintünk majd az Ukrajnában élő emberekre.”

„Múlt héten Miklós vendége volt néhány ukrán népzenegyűjtő a kijevi zeneakadémiáról – mondja Straub István (Bames), a kiállítás szervezője. – Miklós körbevezette őket a művelődési házban is. A túra végeztével a három ukrán népzenegyűjtő bejött az irodába és búcsúzásképp egy ukrán népdal énekeltek, három szólamban. Elképzelhetetlenül kedves dolog volt!”

„A népzenegyűjtés, a hagyományok rendszerezése, a táncházmozgalom országunk egyik nagy sikere – mondja Both Miklós. – Ha Ukrajnát a magyar szakértelem alapján sikerül segíteni abban, hogy a saját kultúrájukat megismerjék, szerintem az komoly kulturális kisugárzást ad nekünk Közép-Európában. Ez persze csak egy elem, de minél több ilyen sikerünk van, a kisugárzásunk annál erősebb.”