Adóügyek: „Az emberek 90 százalékán látom, hogy milyen problémával jönnek”

1547

A helyi adókat – építményadó, telekadó, helyi iparűzési adó – valamint a gépjárműadó, idei első félévi részletét március16-ig lehet késedelmi pótlékmentesen megfizetni. Majtényi Tamással, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetőjével ez alkalomból beszélgettünk.

Solymáron évente több mint 700 millió forint származik a helyi adófizetőktől. De milyen az adómorál, és miért keresik fel az ügyfelek legtöbbször az adócsoportot? „Solymáron általánosságban véve jó adómorálról beszélhetünk” – mondja a csoportvezető. – Csupán az adófizetők 15 százalékával kell úgymond küzdeni. Ezek kétharmada felszámolás alatt álló cég.”

Majtényi Tamás 2000 óta dolgozik a hivatalban, nem csoda, ha jól ismeri az ügyfeleket. „Az emberek 90 százalékán látom, hogy milyen problémával jönnek. A legnehezebb talán azt elfogadtatni, hogy a gépjármű, építmény, telek adónál mindig az adott év január 1-jei állapot számít. Az építmény, illetve telekadónál annak kell adót fizetni, aki a naptári év első napján az építmény/telek tulajdonosa. Amennyiben az építményt/telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű (kezelői jog, vagyonkezelői jog, haszonélvezeti jog, használat joga, földhasználat joga) terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Ezért hiába jön valaki hetekkel később, hogy eladta a szóban forgó autót, házat, telket sajnos az adót egész évre még neki kell kifizetni.
A kedvezmények, mentességek igénybevételénél (építmény és telekadó) is a január 1-jei állapotot kell figyelembe venni” – teszi hozzá. „Jó hír viszont, hogy 2016-ben az önkormányzat – a képviselő-testület döntése alapján – nem növelte az adók mértékét és új adónemeket sem vezetett be, valamint az adókedvezmények nem szűkültek.”