10 közismert konyhai tabu és az igazság Mautner Zsófitól

2398
Mautner Zsófi (Fotó: Csibi Szilvia)

Azt hittük már mindent tudunk a hétköznapi konyhai fogásokról. A neves gasztroblogger most azonban rávilágít néhány alapvető tévedésre.

  1. A csirkét és minden más húst szigorúan meg kell mosni, mielőtt a főzéshez kezdenénk.

Éppen ellenkezőleg. A mosással ugyanis nem távolítjuk el a húson lévő baktériumokat, sőt azok tovább terjedhetnek a konyhában. A kórokozók a sütés-főzés során pusztulnak el.

  1. A paradicsomot és a vajat szigorúan a hűtőben kell tartani.

A hűtőben elvesztik zamatukat, egyéni ízüket. Ha lehet, tároljuk őket szellős, hűvös helyen, valahol a konyhában, vagy a kamrában.

  1. A karalábélevél, zellerszár vagy a karfiol külső része kidobni való hulladék.

Ezek a maradékok kiválóan felhasználhatók különböző levesekhez, mártásokhoz, hidegtálakhoz. A zellerlevelet például ugyanúgy el lehet készíteni, mint a spenótot, kis fokhagymával, pestóval, olajjal. A karfiol pedig kiváló levesalapanyag.

  1. A húsokat a hűtőből kivéve azonnal felhasználhatjuk.

Nagyon sok húsétel azért nem sikerül, mert a húsokat nem szobahőmérsékleten kezdik sütni-főzni. Hogy ezek a fogások jól sikerüljenek, a hűtőből legalább egy órával vegyük ki őket. Illetve, kicsit csalhatunk, ha sütőben felmelegítjük a fagyos darabokat.

  1. Csak a drága kések a legjobbak.

Elég egyetlen jó, körülbelül 21-23 centis, éles, jól karbantartott kés. Ezeket már 10 ezer forinttól beszerezhetjük.

  1. A csirkemellet és a halat alaposan meg kell főzni.

Így lesz a csirkemell gumis, rágós. A hal pedig biztosan szétesik. Sokan mindent túlfőznek, pedig ezeket a húsféléket elég párolni, illetve, mint a csirkemellet, 8-10 percig főzni.

  1. A gombát mindig meg kell mosni.

Mosás helyett alaposan keféljük meg, vagy konyhai törlővel töröljük át. Ha megmossuk, a felülete nyálkás lesz, és nem tudjuk szépen elkészíteni.

  1. Felesleges alaplevet használni

A zöldség és hús alaplevek (leszűrt hús és zöldségleves) éppen hogy megkönnyítik a főzést. Bármilyen krém- vagy zöldségleves sokkal jobb ízű velük. Húsalaplevet egyébként 30 perc alatt készíthetünk pár csirkeszárnyból és néhány zöldségből. Megéri a fáradságot.

  1. Vörös húsokhoz csak vörösbort, halhoz csak fehéret fogyaszthatunk.

Ez az ősi szabály régen megdőlt. Ma már az ételek fűszerezéshez válaszjuk a borokat. Egy harcsapaprikáshoz például nyugodtan választhatunk egy könnyű vörösbort.

  1. A pirított zöldséget úgy kell elkészíteni, hogy forró zsírral teli edénybe dobjuk.

Ezért nem lesz soha ropogós a zöldség. A helyes elkészítés: az edényt minden zsiradék nélkül „füstölésig” forrósítjuk, pár csepp olajat csepegtetünk bele, majd jöhetnek a zöldségek. Wokot pedig soha ne használjunk villanytűzhelyen, mert nem forrósodik fel eléggé.