Láncaikat vesztett házőrzők

1560
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Januártól kormányrendelet tiltja a kutyák láncon tartását. Vajon Solymáron ki felügyeli majd ezt, és pontosan mit tartalmaz a törvény? Erről kérdeztük Dr. Beregszászi Márkot, Solymár nagyközség jegyzőjét.

„Állattartási ügyekben az állatvédelmi törvény alapján a jegyző jár el. Ez történhet lakossági bejelentés alapján, de hivatalból is folytatható le eljárás. Amennyiben jogsértés történik, úgy komoly bírság szabható ki. Ez az összeg 15 ezer forinttól akár százezres nagyságú is lehet” – mondja.

– Mennyi többletfeladatot jelent majd az új rendelkezés?

„Véleményem szerint nem sokat, hiszen Solymáron eddig is a felelős kutyatartásra hívtuk fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy a láncon tartott kutyák gazdáit tájékoztattuk arról, hogy az ebtartás kötelezettségekkel is jár. Sajnos sok esetben az is egyértelmű, hogy nem az ebbel, hanem az ebtartó felelőtlen magatartásával van gond.”

Részletek a rendeletből

(5) Tilos

a) kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.

(6) Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok hathetes koráig.

(12) Patás állat és eb kivételével kedvtelésből tartott állatot kikötni tilos. Patás állatot állandó jelleggel, ebet tartósan kikötve tartani tilos.

(13) Az ebek vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.