Tarlós István: Az agglomerációs tömegközlekedés évente 16 milliárdjába kerül a fővárosnak.

1771
Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Pénteki sajtótájékoztatóján Budapest főpolgármestere sok más mellett, szót ejtett a közlekedést érintő fejlesztésekről, az agglomerációs tömegközlekedésről és az olimpiáról is.

Számtalan előkészített fejlesztési projekttel rendelkezik a főváros – hangsúlyozta a főpolgármester. Ezek között említette az 1-es villamos meghosszabbítását az Etele térig, itt az engedélyezési és a kivitelezési tervek megvannak, illetve a Külső Bécsi úti villamosvonal meghosszabbítást, itt az engedélyezési tervek készültek el. A megvalósulás után az 1-es villamos a Budapest-Esztergom vasútvonal Aranyvölgy megállójától az Etele térig közlekedne.
Elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya az M1-es metró (kisföldalatti) rekonstrukciójának, az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének, valamint az M3-as metró északi meghosszabbításának.
A Margitsziget fejlesztési csomagjának elemei zömmel már kész engedélyezési tervekkel rendelkeznek, és szerepeknek az uniós támogatások listáján. A kivitelezés állapotában van a Palatinus strand fejlesztése, amelyet téli használatra is alkalmassá tesznek – emelte ki Tarlós István.

A főpolgármester BKV hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban elmondta, ha a kérdésében nem lesz megoldás, akkor támogatni fogja, hogy a közgyűlés döntsön a közlekedési vállalat államnak való átadásáról. Hangsúlyozta: nem ideológiáról, párt- vagy kormányszimpátiáról van szó, hanem „Egy kőkemény praktikus kérdésről”, ami 25 éve nem tud megoldódni. „Én beleuntam, hogy folyton azt bizonygassam, kétszer kettő az négy” – jegyezte meg. Elmondta, hogy az agglomerációs tömegközlekedés biztosítása a fővárosnak 16 milliárdjába kerül évente, pedig törvény szerint semmi köze hozzá, a feladatra az állam nulla forintot, az agglomerációs települések pedig alig 0,6 milliárd forintot fordítanak. Cinizmusnak és komolytalannak nevezte, hogy ez ügyben a főváros tárgyaljon az agglomerációs településekkel. – „Ki adna pénzt önként egy olyan feladatra, amire a törvény nem kötelezi?” – tette fel a kérdést.

Az olimpiarendezésről szólva a főpolgármester azt mondta, az a cél, hogy ez egy pártokon felül álló, nemzeti ügy legyen, amiből senki se csinálhasson politikai kérdést. A pártok kezdeményezte népszavazás viszont szükségképpen politikai szekértáborok veszekedésének tárgyává teheti az olimpiát, a népszavazási kampány nem tenne jót az olimpia ügyének – tette hozzá. Önmagában már az olimpiai pályázat is befektetőket, turistákat hozhat, munkahelyeket és bevételeket teremthet Budapestnek, amelyet együtt emlegetnek Los Angelesszel, Párizzsal és Rómával.

Forrás: budapest.hu