Kérdések és válaszok az úszó telkek ügyében

2444

Szerdán végül nem tárgyalta a lakótelepi úszótelkek ügyét az önkormányzat, ám a témáról szóló cikkünkre érkezett egy reakció. A Lakótelepi Összefogás nevű helyi szervezet képviselőjétől, Gabai Zsanettől kaptunk levelet, melyet Dr. Beregszászi Márk jegyző válaszaival adunk most közre.

„A lakóközösségek számára nem mindig egyértelmű, hogy meddig terjed az ő illetékességük, és honnan kezdődik az a terület, melyért az önkormányzat felel” – írta kedden a SolymárOnline.

Gabai Zsanett: „A lakótelepiek többsége pontosan tudja, meddig terjed az ő illetőségük, hiszen tisztában vannak vele, hogy az úszótelek azt jelenti, hogy a társasházak tulajdonában csupán a telek van, amin a ház áll, és a körülette futó 80–100 cm járda. Ami ezen túl van, önkormányzat fenntartásában álló közterület. Amióta három évvel ezelőtt a Lakótelepi Összefogás megkezdte működését, és kialakult egyfajta párbeszéd/ együttműködés az Önkormányzattal, folyamatosan és kölcsönösen segítettük egymás munkáját, tavaszi/őszi nagytakarításokat szerveztünk együtt, sok közösség ellátta önszorgalomból a ház körüli terület gondozását, kialakult a zöldhulladék rendszeres elszállításának menete, virágokat, bokrokat kaptunk, a Településüzemeltetési Kft. dolgozói lenyírták a füvet, megnyesték a bokrokat. Nem értem, mi változott…”

Dr. Beregszászi Márk: „Nem tudok arról, hogy bármi változott volna, de számos megoldatlan sarokpont van és vannak lakóközösségek, melyek így, vannak akik úgy állnak ehhez a kérdéshez. Az önkormányzat viszont csak olyan döntést hozhat, amely arányos és egyértelmű. Ennek ellenére értelemszerűen hosszú távú célunk egy közös szabályrendszer kialakítása, közösen, az érintettekkel.”

„Az önkormányzat idén több alkalommal egyeztetett, hogy a közterületek kezelésével (hóeltakarítás, zöldfelület-gondozás) kompromisszumos megállapodást hozzon tető alá, és a lakóközösségek többségével a mellékelt rajz alapján meg is tudott állapodni” – írta kedden a SolymarOnline.

Gabai Zsanett: „Egyeztetések igen folytak, sajnos félbe is szakadtak. Megállapodás egyetlen közösséggel, és egyetlen közös képviselővel sem született. Csupán 9 lépcsőház képviselőjével történt helyszíni bejárás, ha úgy tetszik elvi egyezkedés. A többi 24 lépcsőházat nem tájékoztatták arról, mekkora terület gondozását kívánják rájuk bízni. Az említett térképet november24-e előtt a közös képviselők közül senki nem látta. A társasházak törvényes működése egyébként is egy igen bonyolult folyamat, több törvény, rendelet és előírás szabályozza. A közös képviselő a társasházi lakástulajdonosok közgyűlésének felhatalmazása nélkül nem vállalhat kötelezettségeket. Ebben az adott kérdésben maximum közvetítői szerepet tölthet be, a közösség elé tárhatja az önkormányzat álláspontját, és esetleg javaslatot tehet, de egy személyben nem dönthet, még akkor sem, ha adott esetben lakástulajdonos az érintett társasházban. Tudomásom szerint a cikkben említett ún. “lakóközösséggekkel” közvetlenül semmilyen egyeztetés nem folyt, nem szerveztek lakossági fórumot, nem folytattak esetleg közvélemény kutatást. A közös képviselők közgyűlésen tervezték tájékoztatni a tulajdonosokat, de erre már nem került sor, a rendelet tervezetet időközben a testület elé vitték. Tegnap ugyan nem tárgyalták, és szavazás sem volt, mert elnapolták, de kérdéses, hogy mit hoz a jövő, a rendeletet legközelebb milyen formában fogják ismét tárgyalni, folytatódnak-e az egyeztetések, és születik-e igazi megállapodás a felek között… Nagyon remélem, mert még rengeteg kérdés nyitott, a közös képviselőknek maradt nem kevés aggálya a rendelet bizonyos részeit illetően. Üdvös volna, ha ezekről is folynának egyeztetések a jegyző és polgármester urakkal, és ahogy annak idején a szemétszállítási rendelettel kapcsolatban, ebben a témában is konszenzusos megoldás születne az önkormányzat és a lakótelepiek között.”

Dr. Beregszászi Márk: „Több alkalommal volt egyeztetetés és van, aki most is kötelességének érzi, hogy az előtte lévő járdaszakaszt síkosságmentesítse, de vannak, akik úgy gondolják, hogy nem érdekük ez, hiszen „más” használja a járdát. Igen, más (is) használja, de egy közösség alapvető érdeke, hogy biztosítsa a közösség tagjainak a biztonságos közlekedését és ezért az önkormányzat évtizedekkel ezelőtt ezt a feladatot a közösség tagjaira bízta. Amellett, hogy az önkormányzat biztosítja már hajnalban a forgalmas közterek, közutak, buszmegállók megfelelő síkosságmentesítését.”

„Ha nem is születik végleges döntés a lakótelepi tömbök környezetének tisztántartásával összefüggésben, reméljük, hogy megfelelő alapul szolgálhat az összes társasházi közösséggel való együttműködés kialakításához” – állt keddi cikkünkben dr. Beregszászi Márk jegyző nyilatkozata.

Gabai Zsanett: „Nem értem a jegyző úr kijelentését. Együttműködés kialakítása? Ez úgy hangzik, mintha még nem létezne együttműködés az Önkormányzat és a lakótelep között. A Lakótelepi Összefogás idén lesz 3 éves. 2012. december 20-án a társasházi közös képviselőkkel tartottunk egy egyeztetést a lakótelepi problémák megtárgyalása céljából, azóta ez a Lakótelepi Összefogás (LÖSZ) megalakulásának hivatalos napja. Előtte én már május óta jártam folyamatos egyeztetésekre akkor még Emesz Lajos alpolgármester úrhoz. Később ő lett a Településüzemeltetési Kft. vezetője.  Az utóbbi három évben sok ember váltotta egymást a hivatalban, akikkel egyeztetni tudtam, de eddig a többség örömmel és jó véleménnyel  fogadta a kezdeményezésünket, és a legtöbb esetben készségesen együttműködött velünk. Összeszámolni sem tudom, hányszor jártuk be szakadó esőben a lakótelepet különféle önkormányzati illetékesekkel, hogy a problémákat a helyszínen szemrevételezzük, és terveket készítsünk a megoldásra. A LÖSZ legfőbb célja mindig is a párbeszéd és sikeres együttműködés kiépítése, és fenntartása volt az Önkormányzattal, és nekünk innen a lakótelepről nézve úgy tűnt, ez eddig gördülékenyebben működött, mint vártuk. Kedves jegyző úr, távol álljon tőlem, hogy megbántsam, kérem, ne értse félre a szavaim. Engem tényleg komolyan érdekel, hogy Ön szerint akkor mi volt az elmúlt három év, ha nem együttműködés? Vagy, ha esetleg új alapokon nyugvó együttműködést kívánnak kialakítani a lakótelepiekkel, őszintén érdekel, hogy milyen természetűt, mert nekem személy szerint az eddigi maximálisan megfelelt, és a jövőben is valami hasonlóra fogok törekedni. Remélem Önök is!”

Dr. Beregszászi Márk: „Kijelentésem sem nyelvtani, sem teleologikus értelmezése nem eredményezheti az Ön levelében foglaltakat: Van együttműködés, de nem az összes lakótelepi társasházzal. Működik a kommunikáció a hivatal és a lakótelep között, de egyáltalán nem mondanám tökéletesnek, és az egyik legnagyobb gond talán az „ahogyan” ez zajlik. És sem a kommunikáció, sem pedig az együttműködés nem eredményezheti azt, hogy „A” és „B” állampolgárok vagy közösségek legyenek Solymáron.”