Az agglomeráció láthatja kárát a kormány és Budapest vitájának?

1344
Tarlós István, Budapest főpolgármestere a sajtótájékoztatón

Ha a kormány és Budapest vezetése nem tud megállapodni a budapesti közlekedés finanszírozásáról, elképzelhető, hogy a főváros csak Budapest határáig állja a HÉV-ek, és az agglomerációs buszok működtetését – jelentette ki nemrég Tarlós István.

„Senkit sem akarok riogatni, de ha nem lesz megállapodás –utalt a főpolgármester az állami finanszírozásról folyó tárgyalásokra –, a HÉV-ek a városhatárig fognak járni, a többit pedig fizesse az állam. A most a városhatáron túlra közlekedő autóbuszoknál is hasonló lépés várható.” – Majd így folytatta: ez nem zsarolás: – „Az ember nem zsarolja a saját kormányát, semmi bajunk az agglomerációval, szívesen biztosítjuk ott is a szolgáltatást, de abból csak annyit rendelhetünk meg, amennyire fedezetünk van. Nekünk elsősorban a kötelező feladatainkat kell ellátni. Egy ekkora város tömegközlekedése pénzbe kerül. A Fővárosi Önkormányzatnak a törvény szerint ugyanis csak a város határáig kell biztosítania a tömegközlekedést” – olvasható a budapest.hu oldalon.

Egyelőre nem tudni, hogy a felvázolt helyzet milyen következményekkel járna. Jól azonban valószínűleg nem járnának a környező települések lakói – így Solymár sem – hiszen a finanszírozási hiány kihathat a járatok gyakoriságára, a közlekedési szolgáltatások minőségére is. A jövő évi vasúti menetrend ugyanakkor egyelőre változatlan, a 10-es úton pedig továbbra is folytonos a kocsisor.