A lakótelepi „úszótelkes” területek karbantartása

2522

A holnapi képviselő-testületi ülésen – az új köztisztasági rendelet megalkotásával – a solymári lakótelep úszótelkes területeinek kezelésére adhat választ az önkormányzat.

Az úszótelek:
ebben az esetben nagy, összefüggő – önkormányzati tulajdonban álló – területen, önálló helyrajzi számmal rendelkező tömb, lakótelepi háztömb. Ezek a tömbök szétszórva, „úszva” helyezkednek el, közöttük parkok, utak, játszótér, járdák, lépcsők, parkolók vannak.

Solymáron hagyományosan az ingatlantulajdonosok tisztán tartják az előttük lévő járdát, közterületet, gondoskodniuk kell a hó- és síkosságmentesítésről is. Mivel az úszótelkek esetében a kezelendő közterületet nehéz definiálni, ezért szükséges körülhatárolni azt a területet, amit egy-egy lakóközösség fog kezelni. A lakóközösségek számára nem mindig egyértelmű, hogy meddig terjed az ő illetékességük, és honnan kezdődik az a terület, melyért az önkormányzat felel.

Az önkormányzat idén több alkalommal egyeztetett, hogy a közterületek kezelésével (hóeltakarítás, zöldfelület-gondozás) kompromisszumos megállapodást hozzon tető alá, és a lakóközösségek többségével a mellékelt rajz alapján meg is tudott állapodni. A benyújtott tervezet is kompromisszumos tárgyalások eredménye. Ezután mindenki számára egyértelmű lesz, ki miért felel.

„Természetesen, az önkormányzat ezeken a területeken belül is vállalja nagyobb gallyazásos és a lakóközösség erejét meghaladó munkák elvégzését” – tudtuk meg dr. Beregszászi Márk jegyzőtől. „Ha nem is születik végleges döntés a lakótelepi tömbök környezetének tisztántartásával összefüggésben, reméljük, hogy megfelelő alapul szolgálhat az összes társasházi közösséggel való együttműködés kialakításához” – tette hozzá.