Boldog születésnapot! Görgey Gábor 86 éves

2795

A több évtizede Solymáron élő író legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor a rákkal küzdő Esterházy Péterneknek üzent.

Mint írta, ő többször győzte le a súlyos betegséget. „Kedves Péter, nem szoktam beszélni róla, de most elmondom. Nekem három rákom volt, ezek közül az első 1966-ban, gyógyíthatatlannak számított. Mindháromból Isten segítségével és iszonyú élni akarással kimásztam. Egy hónap múlva 86 éves leszek, itt vagyok, és dolgozom. Mindezt azért üzenem neked, mert ez a feladatod: akarni, meggyógyulni, és még sokat írni. Szeretettel ölellek” – írta.

Az író első daganatos betegségét 36 éves korában élte át, és az orvosok szerint gyógyíthatatlan volt. „Az akkor egyéves kislányom – aki ma három unokám édesanyja – segített. Nem tudtam elképzelni, hogy őt itt hagyjam. Végig ott volt a betegágyamnál – mesélt első megbetegedéséről Görgey, aki a második rákot minisztersége első két hó­napjában „csinálta végig”. Mindegyik megbetegedésemet úgy hevertem ki, hogy őrületes iramban dolgoztam, részben azért, hogy lekössem magam, részben azért, hogy ha megtörténne a legrosszabb, akkor egy opusszal több maradjon utánam” – nyilatkozta a Borsnak az író, aki harmadik betegségéről nem akart beszélni.

Az író új regénye, „A kivégzés éjszakája” nemrég jelent meg. Sok boldogságot, és jó egészséget kívánunk!