A zene ünnepe! Csütörtökön koncertet ad a zeneiskola!

1484

Film-, és komolyzene, valamint népi muzsika is felcsendül november 19-én, csütörtökön 17 órától az általános iskola tornatermében. A koncertet az Ifjú Zenebarátok Világnapja alkalmából rendezik.

Solymáron rendkívül népszerűek a zeneiskolai koncertek. A tavalyi és az októberi Zene Világnapja rendezvényeken annyian voltak, hogy sokan kiszorultak a kamara teremből a II. emeleti folyosóra. Ezért tartják az általános iskola tornatermében – tudtuk meg Hikisch Zoltántól, a zeneiskola tanárától, aki azt is elmondta, hogy a zeneiskola mind a 14 tanszaka népszerű. A koncerten a zeneiskola kamara csoportjai, zenekarai és néhány szólista szerepel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A húsz éve alakult fúvószenekar legnagyobb szakmai sikerei között tartja számon a zenepedagógus, amikor jó pár éve 2 musicalt is sikerült bemutatni a solymári diákokkal. Hikisch Zoltán máig nem tett le arról, hogy egy újabb zenedarabot is sikerre vigyenek a helyi iskolások.

Zenével könnyebb nevelni

A világon a legnagyobb fiatalokkal és zenével foglalkozó egyesület – az 1945-ben Brüsszelben alapított – Jeunesses Musicales International (Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége) 1968-ban, Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján november 20-án ünnepeljük az Ifjú Zenebarátok Napját.
A világnap célja, hogy a fiatalok életébe meghatározó szerepet töltsön be a zene, felébressze bennük a zene iránti fogékonyságot és ezáltal hozzásegítse őket ahhoz, hogy testben és lélekben kiegyensúlyozott emberekké váljanak, hogy a zenének, az emberi kultúra egyik lényeges alkotóelemének ugyanolyan megbecsülést biztosítson, mint amilyenben a matematika, az irodalom vagy a sport részesül. Ugyanis, azok a gyerekek, akik a zene művelésével foglalkoznak, sokkal logikusabban gondolkodnak, sokkal igényesebbek minden téren.
Magyarország 1965 óta tagja a szervezetnek.