Márton napi óvodai és iskolai programok

2798

Az óvodákban már ma elkezdődnek a Márton napi vigasságok, az iskolában pedig holnap az egész napot ennek a jeles ünnepnek szentelik.

A Kék Óvodában ma 15.45 és 16.45 között lesz a gyülekező. Ezután veszi kezdetét a Márton napi ünnepség. A Napsugár Óvodában szerdán 16 órától tarják a Márton napot, amely később felvonulással folytatódik. A gyerekek és a szülők a játszótérig vonulnak majd.

A Lustige Zwerge német nemzetiségi óvodában ma a gyerekek libaformájú aprósüteményeket készítenek. Holnap, 10 órakor Csaba atya meséli el Márton püspök legendáját a kicsiknek. 16 órától pedig szeretettel várják az ovisokat és a szülőket, hogy egy kisebb megvendégelés után együtt induljanak a hagyományos felvonulásra.

Az iskolások szerdai programja
8 órakor az iskola tornatermében ünnepélyes megnyitó, Márton napi köszöntővel. Az ünnepi műsor keretében lesz német nemzetiségi tánc (6. A osztály), melyet az elsősök lampionos tánca, és egy Szent Márton-jelenet követ, az 5. A osztály előadásában. Ezután kezdődik a szeretetreggeli, amikor a gyerekek egymást vendégelik meg kedvenc reggeli csemegéikkel. Az alsósok és felsősök programja ezt követően külön válik.
Felsősök:
A régi Solymár életét bemutató filmeket néznek a művelődési házban, majd következik a látottak alapján összeállított „Solymár-kvíz” kitöltése. Ezután különféle technikákkal a Templom tér makettjét készítik el az osztályok. A kész maketteket a felvonulás végéig az érdeklődők meg is tekinthetik a templom előtt.
Alsósok:
Templomlátogatás, Csaba atya mesél a templom történetéről. Az 1-2. osztály libát készít, különböző technikákkal, termésekből, tollakkal, míg a 3-4 osztályosok tetőcserépre festik Szent Mártont és a libákat. A kész munkákból néhányat ugyancsak kiállítanak a templom előtt.
Délután:
Lampionos felvonulás az alsósoknak és az ovisoknak. A felvonulás előtt a kis iskola udvarán, a 8. osztályosok zsíros kenyérrel és forró teával vendégelik meg a kicsiket. Ezt követően az iskolások az óvodásokhoz csatlakozva világító lampionjaikkal a templom körül elindulnak a hagyományos felvonulásra. Többször megállnak majd, a zenekar zenél, a gyerekek énekelnek.
A felvonulást a solymári polgárőrök biztosítják majd.