’56: A múltat idézve figyelhetünk a jövőre

1470
Misztrál 2015 - fotó: Szöllősi Mátyás

Az egyik legegyénibb hangú hazai együttes, a Misztrál koncertje adja majd a holnapi, október 23-i ünnepi műsor gerincét. Ezért is érdemes tehát ellátogatni az este 6-kor kezdődő megemlékezésre.

Az együttesnek solymári kötődése is van, hiszen egyik tagja, Heinczinger Miklós, már szerepelt együtt a Cédrus Táncegyüttessel, Tolcsvay Béla és Béres Melinda „Az Ég Ígérő Fa” című produkciójában. A holnap esti solymári koncerten 56-ot megélt költők megzenésített versei hangzanak majd el – tudtuk meg a zenésztől.
Az együttes 2006-ban egy egész albumot szentelt ’56-nak, párhuzamot vonva, az akkor éppen 500 évvel korábbi nándorfehérvári diadallal.
1456-ban és 1956-ban egy kis nép halált megvető bátorsággal szállt szembe az országunkra – és Európára! – zúduló barbársággal. Hunyadi János és serege Nándorfehérvárnál, a magyar forradalmárok – gyerekek, ifjak, férfiak és nők – a főváros utcaköveiből épített barikádokon védték a roppant túlerővel szemben hazánk – és a keresztény Európa – szabadságát, jövőjét, szellemét. Az Európát leigázni szándékozó török szultán és utódai Nándorfehérvárnál tanulták meg: a keresztény Európa számukra bevehetetlen föld – és erő. Moszkva világuralmi álmokat dédelgető urai 1956-ban Magyarországon kaptak halálos sebet: embertelen birodalmuk néhány évtized múlva eltűnt a föld színéről.
A múltat idézik: megtanítanak figyelni a jövőre” – írják a lemezről honlapjukon.

Janus Pannoniustól Dsida Jenőig

„A megzenésített vers akkor igazán jó, ha egy fokkal jobban kiemeli a vers mondanivalóját” – fogalmaz Heinczinger Miklós. „Mindez tánccal összekötve összekapcsolódik a szó, a zene és a látvány” – teszi hozzá. November 13-án, a Pesti Vigadóban, a magyar nyelv napja alkalmából rendezett gálán, a Misztrál Együttes és a Cédrus Táncegyüttes közös műsorából minderről magunk is meggyőződhetünk.