Arany Dísztű kitüntetés

3090
Bölcskey Miklós fotóján Marlók Jessica (Valeria Koch-díj), Stangl Márta, Prof. Dr. Gerhard Seewann és Dr. Knáb Erzsébet (Arany Dísztű kitüntetés) a januári díjátadás után

A Magyarországi Németségért Arany Dísztű kitüntetést 1995-ben alapította a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

A díj átadására minden év januárjában, a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján kerül sor. Így 2016. január 9-én, Pécsen – a 2015-ben felterjesztettek közül hárman – vehetik majd át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését.

Kik tehetnek javaslatot?
Minden magyarországi német személy, aki a települési német nemzetiségi önkormányzaton keresztül – 2015. október 31-ig eljuttatja javaslatát, a megyei német nemzetiségi önkormányzatok szövetségéhez.
A javaslatot német nyelven kell benyújtani, és tartalmaznia kell a jelölt nevét, életkorát, születési helyét, lakhelyé, foglalkozását, valamint a jelölt különleges érdemeit, továbbá a jelölő szervezet vagy magánszemély nevét.

Kik kaphatják a kitüntetést?
Akik a magyarországi németség érdekében kiváló tevékenységet folytattak. Akik Magyarországon vagy külföldön végzett tevékenységükkel hozzájárultak a nyelv, az anyagi és szellemi kulturális örökség, az itteni németség történelmi hagyományainak megőrzéséhez, illetve más módon segítették elő a német nemzetiség fennmaradását.

Ki hozza meg a döntést?
A kitüntetést a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése ítéli oda.

2015. januárjában, a Budapesti Kongresszusi Központban Stangl Márta, a Magyar Televízió nemzetiségi tévéműsora, az „Unser Bildschirm” szerkesztője, Prof. Dr. Gerhard Seewann, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára és Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója vehette át a Magyarországi Németségért Arany Dísztű kitüntetést.

Forrás: zentrum.hu