Lőrincz Beáta: „A tánc tartást ad”

2986

Mi mindent adhat a tánc, a népdal egy embernek? Lőrincz Beátával, a Cédrus táncegyüttes művészeti vezetőjével beszélgettünk.

SO: Hogy telt a nyár az együttes számára?
– Körmend mellett, egy kis zsákfaluban Szőcén táboroztunk. Egy hetet gyerekekkel, egyet pedig felnőttekkel. Mesebeli falucska ez, rétekkel erdőkkel övezve. Olyan környezetben lehettünk, ahol az ember még nyugodtan el meri engedni a gyerekét kószálni, játszani. Nem volt térerő, tévé. Csak mi voltunk, és az általunk kialakított közösség. Rengeteg játékkal, tánccal, zenével, kézműves foglalkozásokkal. Manapság már elcsépelt ez a kifejezés, hogy „romlatlan természet”, de mi ott még mindig ezt találjuk. Ezért is járunk oda vissza.

SO: Mit ad a tánc a ma emberének?
– Nehéz lenne röviden összefoglalni – kezdi mosolyogva. – Fizikai tartást, egyfajta fellépést, önbizalmat ad. Olyan személyiségformáló erővel bír, mely nehezen pótolható mással. És van még egy hatalmas előnye: az egész család számára tartalmas időtöltést biztosít.

SO: Hol láthatjuk legközelebb önöket?
– Sok felkérést kapunk, tavaly például Katarba hívták el néhány táncosunkat, ahol egy telekommunikációs konferencia gáláján léptek fel.
Idén elsőként természetesen a solymári búcsún, majd novemberben a Vigadóban, az Anyanyelvápolók Szövetségének műsorán, hiszen a tánc is egyfajta anyanyelv. Decemberben pedig a már megszokott év végi gálaműsorunkat láthatják a Hagyományok Házában.

Névjegy

Lőrincz Beáta a Tolna megyei Bonyhádon született, apai ágon bukovinai székely, anyai ágon német ősök is fellelhetők a családban. Középiskolai tanulmányait a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium matematika-fizika tagozatán folytatta, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán szerzett diplomát. Már tizenévesen aktív részese lett a magyarországi táncház mozgalomnak. Előbb táncosa, majd koreográfus-asszisztense lett a Tímár Sándor később Varga Zoltán vezetett Bartók Táncegyüttesenek. Varga Zoltánnal utóbb házasságot is kötött, és a kilencvenes években már együtt alapították meg a Fóti Népművészeti Szakközépiskolát, amely országosan egyedülálló intézményként jött létre és működik azóta is.
Családjával az 1990-es évek óta él a községben. Már 1995-ben néptáncoktatást indított a település művelődési házában, később férjével együtt megalapította a Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amely intézményi keretet adott a néptáncoktatásnak – emellett néhány tanéven keresztül óraadó tanárként dolgozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. A Cédrus Táncegyüttest 1999-ben alapították. Lakóhelyén közéleti szerepet is vállalt. Jelenleg az önkormányzat Közművelődési Bizottságának elnöke.

A Cédrus Táncegyüttes 2014. őszén, Varga Zoltán koreográfus jubileumi műsorán, a MÜPA Fesztivál Színházban (Fotó: Simon Fotó)
A Cédrus Táncegyüttes 2014. őszén, Varga Zoltán koreográfus jubileumi műsorán, a MÜPA Fesztivál Színházban (Fotó: Simon Fotó)

A Cédrus Táncegyüttes felvételt hirdet!

A foglalkozások időpontja:
kezdő csoport (4–8 évesek)
hétfő, csütörtök 16.00–17.00
gyermek csoport (6–12 évesek)
kedd, péntek 16.00–17.30
utánpótlás csoport (12–16 évesek)
hétfő, csütörtök 17.00–18.30

Ebben az évben felnőtt utánpótlás csoportot is indítunk 16–30 éves fiatal felnőttek számára, akik szívesen csatlakoznának a Cédrus Táncegyütteshez. A próbák időpontja várhatóan péntek este vagy szombat délelőtt lesz, a jelentkezőkkel való egyeztetés szerint.

A próbák helyszíne:
Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház

Jelentkezés és beiratkozás:
szeptember 12–13. szombat, vasárnap 10–18 óráig
SOLYMÁRI BÚCSÚ – CÉDRUS UDVAR (Bajcsy Zs. utca 26. )

Bővebb információ:
Lőrincz Beáta, +36 (30) 498-0882, cedrus.tancegyuttes@gmail.com