Életveszélyes fák!

1572

Viharkárokban kettétört, balesetveszélyes fákat vágott ki a helyi tűzoltóság nemrég egy éles gyakorlat keretében, a Szélhegy vasúti megálló környékén.

Földesi Jánostól, a Solymár Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokától megtudtuk, hogy a fűrészelhetetlen fákat egy újfajta, csörlős technikával vágták ki. Ennek megvásárlását az önkormányzat támogatása tette lehetővé.

fakivágás2

A parancsnok beszámolója:

“2015.augusztus 24-én éles gyakorlatot tartottunk Solymáron, a Szélhegy vasúti megállónál, egy nyáras ligetben. A sínpálya mellett álló mintegy 15 méter magas fa törzse 3 méteres magasságban megroppant és a mellette álló fára dőlt. Veszélyeztetve ezzel a közúton közlekedőket..

Gyakorlatunk célja a hasonló káresetek felszámolásakor elvégzendő feladatok lépésről lépésre történő végrehajtása, valamint a felszámoláshoz használt mobil csörlőnk éles helyzetben történő alkalmazása volt.

A megroppant törzsű fán kívül volt két egymásra dőlt, hasonló magasságú fa, melyek közvetlen veszélyt nem jelentettek ugyan, de egy nagyobb széllökés gondot okozhatott volna. Ezeket irányított döntéssel termeltük le. A becsapódáskor mindannyian a közvetlen közelből érzékelhettük, micsoda erőkkel bír a természet. A feladat elvégzéséig a vasúti átjárót lezártuk a közúti forgalom elől.

A mobil csörlővel legközelebb a Kökörcsin utcánál fogunk gyakorlatot végrehajtani. Itt évente 4-6 balesetet szenvedett autót kell kicsörlőzni.”

A munkálatokról videó is készült.