Mit egyen a gyerek a suliban?

1588

Ez a kérdés naponta okoz fejfájást a szülőknek. Most adunk néhány tippet!

Mivel a gyerekek hamar megunják a klasszikus szendvicset, próbálkozzunk inkább házi készítésű péksüteményekkel, kekszekkel, tortillával. Sok esetben a változatosan szeletelt gyümölcsöt/zöldséget is szívesebben fogyasztják, mintha mondjuk egy egész almát csomagolunk a táskájukba.

Mit érdemes?
Törekedjünk arra, hogy a tízórai és az uzsonna, lehetőleg tartalmazzon gabonaféléket és/vagy tejterméket és/vagy gyümölcsöt, zöldséget.
gabonatermékek: teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér, péksütemények, kiflik, zsemlék, különféle müzliszeletek, puffasztott gabonatermékek, kekszek
tejtermékek: sajtok, sajtkrémek, túró, túrókészítmények, túrókrémek, kefir, natúr és ízesített joghurtok, tej
zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, sárgarépa, saláta, káposzta, stb.) elsősorban szendvicsek alkotójaként, valamint saláták formájában a legalkalmasabbak tízóraira, uzsonnára
gyümölcsök: szezonális gyümölcsöket válasszunk. Készíthetünk belőle salátát is. Aszalt gyümölcsöket is variálhatunk magvakkal (kesudió, mogyoró, dió…).

  Túrós-mazsolás zsemle  

gyerektizorai230 dkg liszt
25 dkg túró
2 teáskanál sütőpor
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
8 dkg mazsola
1 tojás
2 ek tej

A lisztet a sütőporral összekeverjük. A túrót, a tojást, a vajat és a cukrot simára keverjük robotgéppel vagy fakanállal. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és mazsolát, alaposan összegyúrjuk, majd 5 cm átmrőjú zsemléket formálunk belőle, kicsit ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük a zsemléket, a tetejüket megkenjük tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
TIPP: mazsola helyett használhatunk más aszalványt (szilva, áfonya, sárgabarack is), de készíthetjük friss cseresznyével, meggyel, szilvával, szőlővel is, azonban a friss gyümölcs esetén emelni kell a liszt mennyiségét 3-5 dkg-mal!

  Tortillatekercs sonkával-sajttal-salátával  

gyerektizorai31 cs tortilla lap (6 db)
3 jégsaláta levél
1 paprika apró kockákra vágva
1 paradicsom apró kockákra vágva
6 szelet sonka
10 dkg sajt reszelve

A tortilla lapot kiterítjük, ráfektetünk egy jégsaláta levelet, majd a sonkát, szórunk rá paprika és paradicsom kockákat, majd reszelt sajtot. Feltekerjük az egyik szélénél kezdve, mint a palacsintát. Sütőpapírba tekerjük és madzaggal átkötjük.

gyerektizorai1A recepteket szerzőnk,
a Solymáron élő  Ugrai-Nagy Tünde
Manókonyha 
című könyvéből

kölcsönöztük!