Prevenciós rendelés, hosszabb rendelési idő, reménybeli fejlesztések: előkészület alatt a solymári praxisközösség

3073

Februárban megjelent egy kormányrendelet, ami a praxisközösségek létrejöttét és alapvető működését szabályozza. A rendelet nyomán Solymáron is változások várhatóak, ezekről kérdeztük dr. Taller Gabriella háziorvost.

– Miről szól ez a rendelet, és miben befolyásolja, változtatja meg a praxisok működését?

– A rendelet azt az óhajt fogalmazza meg, hogy lehetőleg minél több praxis valamilyen közösségben dolgozzon, ne egyedül, teljesen önállóan. E változtatásnak kimondva-kimondatlanul részben az az oka, hogy egyre több praxis ürül ki Magyarországon, nincs orvos, és a helyettesítést a közösségeknek kellene megoldaniuk. Tudjuk, hogy erre a praxisközösség nem, vagy csak részben lesz megoldás, hiszen az orvoshiány így is probléma marad.

Másrészt bizonyos ellátások finanszírozása egy praxis számára irreális, de többen együtt már tudnak pl. gyógytornászt, dietetikust, pszichológust foglalkoztatni, vagy épp főiskolai végzettségű, magasan képzett nővéreket, akik a képzettségük alapján bizonyos orvosi feladatokat önállóan is el tudnak végezni. Ez nagyban segítené a betegellátást.

Harmadrészt a praxisokhoz tartozó páciensek rendszeres egészségügyi szűrése lenne a cél, vagyis hogy időben fel tudjuk mérni az egészséges embereknél azokat a rizikófaktorokat, amikből később betegségek alakulhatnak ki. A jelenlegi felnőtt háziorvosi munkában erre gyakorlatilag nincs idő, az akut betegek ellátása kitölti a rendelkezésre álló időkeretet. A gyermekpraxisokban jelenleg is van tanácsadás – ez az úgynevezett “egészséges rendelés” –, ez kerül be a jövőben a felnőtt ellátásba is.

– Mely praxisokat fogja érinteni a változás?

– Fontos tudni, hogy a praxisközösséghez való csatlakozás önkéntes. Jelen állás szerint Solymáron a két gyermekorvosi praxis, valamint a felnőtt praxisok közül dr. Virág Zsolt és jómagam csatlakozunk egy praxisközösséghez. Dr. Szabó Éva és dr. Wirtz Ferenc nem szeretne változtatni a jelenlegi munkaformán, náluk marad az önálló praxis.

– Milyen munkafolyamatok zajlanak most a háttérben?

– Minden változást több hatóságnál is be kell jelenteni, illetve engedélyeztetni, jelenleg részünkről ezek az egyeztetések folynak, többek között az önkormányzattal, az ÁNTSZ-szel, a NEAK-kal.

Országos szinten most zajlik a praxisközösségi jogszabályok, illetve iránymutatások részletes kidolgozása. Ennek alapját a korábban pilot-jelleggel országszerte már működő praxisközösségek tapasztalatai, valamint az ezek kapcsán összegyűlt anyagok jelentik. Mondhatjuk, hogy némileg „vakon” vállaltuk a közösségalakítást, mert most még nem tudjuk, hogy mi lesz a pontos játékszabály.

– Mit fognak észrevenni a praxisközösség létrejöttéből a páciensek? Megváltozik esetleg a rendelési idő, a rendelés módja?

– Igen. A rendelési idők kismértékben megváltoznak; a gyermekrendeléseké már május 1-től, a felnőtt rendeléseké várhatóan június 1-től. Ezeket a változásokat hamarosan közzé fogjuk tenni.

Az egyéb változásokkal, változtatásokkal kapcsolatban meg kell várjuk a jelenleg – mint említettem – még kidolgozás alatt lévő rendeletet, ami szabályozni fogja a praxisközösségek működését, a finanszírozás részleteit és egyéb, a működésünket befolyásoló szabályokat.

A legfontosabb az, hogy a praxisközösségi működésnek infrastrukturális feltételei is vannak: kell a gyógytornához tornaterem, kell alkalmas helyiség előadásokra, betegoktatásra, dietetikai fogalkozásra. A rendelések számára szükség lenne egy legalább kéthelyiséges, váróval ellátott rendelő, ami jelenleg Solymáron nem áll rendelkezésre. Bízunk abban, hogy a praxisközösségi munka kialakításához a kormány biztosítani fogja az infrastrukturális minimumfeltételeket és az ehhez szükséges állami finanszírozást is, mert enélkül pont azt nem fogjuk elérni, ami a páciensek számára tényleg érezhető változást okozna.

– Lesz Solymáron prevenciós rendelés? Ha igen, ez pontosan mit takar és mikortól, kik számára lesz elérhető?

– Igen, minden praxisközösségi tagnál lesz prevenciós rendelés. Ennek az a lényege, hogy az emberek nem maguktól jönnek be, hanem mi hívjuk be őket időpontra. Előszűrjük azokat a pácienseinket, akik vagy régen jártak a rendelésen, vagy akiknél az életkoruk, esetleg egyéb ok miatt indokolt, hogy felmérjük az általános egészségi állapotukat. A prevenciós időpontokban nem lesz sem betegellátás, sem receptrendelés, ezek az időpontok kimondottan az egészségi állapot felméréséről, tanácsadásról fognak szólni.

solymáronline