Ma van a biztonságos internet napja

704

Magyarországon 2020. február 11-e a biztonságos internet napja. Tudatos internethasználattal és óvatossággal elkerülhetők az internetes bántalmazások, visszaélések – a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsokkal hívja fel az érintettek figyelmét erre.

A kamaszok a különböző közösségi oldalakon és applikációkon töltik idejük nagy részét, egymással így lépnek kapcsolatba, ismerkednek, megmutathatják tehetségüket, érdeklődésüket. Rengeteg információhoz jutnak. Az állandó virtuális jelenlétnek azonban vannak árnyoldalai, nehézségei is:
• az általuk feltöltött képeket más honlapokra is felkerülnek, nyilvánossá válnak, más célokra használják fel őket,
• mind a közösségi oldalak, mind a chat magában rejtik az internetes zaklatás, a cyberbullying veszélyét is: a gyermeket szándékosan ismétlődően megsértik, megalázzák, megfélemlítik, nevetségessé teszik.
Leggyakrabban kortárs bántalmazásról van szó, tehát gyermekek, tinik követik el más tinik ellen.

Mit tehet a cyberbullying ellen a fiatal? Tudatosítsuk benne a következőket:

• Ne adjon meg senkinek személyes információt magáról (jelszó, e-mail cím, lakcím),
• Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja.
• Válasszon biztonságos jelszót, ami nem kötődik hozzá.
• Nem mindenki az, akinek mondja magát! Egészséges bizalmatlansággal fogadja az új ismerősöket.
• Csak olyan fotót tegyen közzé, amit később nem bán meg. Amit az internetre felrak, az örökre ott is marad.
• Ha megfélemlítik, zaklatják, azonnal kérjen segítséget! Forduljon szüleihez, tanáraihoz vagy a rendőrséghez! A bántó, zaklató üzeneteket ne törölje ki, hanem mentse el, mert egy esetleges rendőrségi eljárás sotán bizonyítékként szolgálhatnak!

TikTok és a cyberbullying

A cyberbullying egyik típusa a sexting, erotikus, meztelen képek küldése online. A TikTok egy közösségi alkalmazás, melyen a felhasználók rövid videókat készíthetnek, láthatnak el effektekkel és oszthatnak meg. A rövid videófelvételekhez természetesen hozzá lehet szólni, és kommenteket/értékeléseket írni mások videóihoz is. Óriási a követők tábora, elsősorban a tinik körében népszerű.

Veszélye egyrészt az, hogy különböző szexuális ragadozókat és pedofilokat is vonz ez a típusú alkalmazás, a fiatalok pedig könnyen áldozataikká válhatnak.
A TikTok másik veszélye abban rejlik, hogy felhasználói előszeretettel töltenek fel erre a felületre olyan videókat is, amelyek az internetes zaklatás kategóriába sorolhatók. Ezekben barátaikból vagy osztálytársaikból űznek nyilvánosan gúnyt, és nevettetik ki őket.

Mit lehet tenni a zaklatás ellen?

• Érdemes privátra állítani a profilt és a videókat is úgy megosztani, hogy csak a követők láthassák!
• Szabályozni kell, hogy csak a barátok üzenhessenek.
• A TikTok figyelmeztet, hogy a privát profil ellenére az alapvető információk – fotó, név, bemutatkozás – mindenki számára láthatóak, így jobb, ha semmilyen a személyes információt nem oszt meg a netező.
• A www.biztonsagosinternet.hu oldalon a káros vagy illegális tartalmakat bárki bejelentheti. Itt szakemberek segítenek abban, hogy azok mihamarabb lekerüljenek onnan.
• A Kék Vonal Internet Helpiline szolgáltatása éjjel-nappal elérhető és ingyenesen hívható a 116-111-es számon.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály