1,5 milliárd év múlva üt a végóra

1331

Évente legalább egyszer érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, hogy a következő generáció vajon milyen állapotú földet örököl tőlünk, ahhoz képest, ahogy mi kaptuk születésünkkor. Jó apropó erre a mai nap, már csak azért is, mert 1970-től április 22. a Föld Napja.

A föld 4,5 milliárd éve alakult ki, és a felszínén mintegy egy milliárd év múlva az élet is megjelent. Azóta a bioszféra jelentősen megváltoztatta az atmoszférát, és más, biotikus összetevőit. Ezzel lehetőség nyílt az organizmusok osztódásos szaporodására, és létrejött az ózonréteg ami (a földi mágneses mezővel közösen) megszűri az ártalmas ultraibolya sugárzást. A Naprendszer külső körülményei a várakozások szerint még mintegy 1,5 milliárd évig támogatják az élet jelenlétét, de ezután a mind fényesebbé váló Nap el fogja tüntetni a bioszférát.

Ez persze csak akkor lesz így, ha az emberiség nem gyorsítja fel ezt a folyamatot a napjainkban is tapasztalható elképesztő mértékű környezetszennyezéssel vagy egy nukleáris katasztrófa okozásával.