Már a pihenés is fáraszt? Válaszolj 6 kérdésre és megtudod, miért!

1384

Senki sem csodálkozik, ha egy munkával töltött nap végén fáradtan dől be az ágyba, de mi van akkor, ha egy „pihentető” hétvége után fáradtabbnak érzi magát, mint péntek délután volt?

Egyre többen érzik a folytonos és letaglózó fáradtságot, ami egy idő után nem csak kimerültséghez és teljesítményromláshoz, de hangulatzavarhoz (rossz kedv, ingerültség) és motiválatlansághoz is vezet. A korábban örömmel végzett tevékenységek is elveszítik vonzásukat, és az élet szépen lassan túlélési gyakorlattá alakul! Depresszió? Krónikus fáradtság szindróma? Vagy egyszerűen csak rosszul felhasznált szabadidő? Erre keressük a választ:

Ugyanabból még többet, vagy valami egészen mást?
Ahhoz, hogy feltöltődést és pihenést jelentsen a szabadidő, fontos, hogy a napi rutinhoz képest más típusú dolgokat csináljunk.  Sokan gondolják azt, hogy a fáradtságra a legjobb gyógyír a passzív pihenés: feküdni, semmit tenni, aludni, esetleg televíziót nézni. Sokan pedig egyszerűen csak azt érzik, hogy nincs energiájuk másra!  Ez azonban nem igaz! Aki a nap döntő részében fizikai munkát végzett, annak ez valóban pihenést jelent, de aki a napját ülő munkával töltötte, annak a további üldögélés nem fog feltöltődést hozni. Ilyen esetben a fizikai aktivitás, sportolás, vagy egy egyszerű séta jelent ellentétes tevékenységet.

A számítógép munkaeszköz, hobbi, esetleg élettárs?
Aki naphosszat a monitor előtt ül – és ez egyre több munkakör esetében előfordul – az otthon, szabadidődben még véletlenül se merészkedjen a gép közelébe (beleértve az okostelefon nyomkodását is). Az Internet vibrálásának, gyorsan változó képi, érzelmi és intellektuális ingereinek, de akár csak a szemre gyakorolt hatásának megvannak a következményei, melyek garantáltan nem a pihenésről szólnak.

Átéljük a flowt?
Csíkszentmihályi Mihály nevéhez kötődik a flow fogalmának a bevezetése, mint a boldogság érzéséhez szorosan hozzátartozó élmény. Flow élményt olyan tevékenységek közben élnek meg leggyakrabban az emberek, amelyeket önmagukért, a cselekvésért végeznek, külső jutalom nélkül, és amely tevékenységek megengedik, lehetővé teszik a teljes elmélyülést. A flow élmény kialakulásához általában hozzátartozik egy egyértelmű cél, a képességek és a feladat nehézsége közti egyensúly, valamint a szituáció feletti kontroll érzése.

Szabadon választott, vagy kötelező?
Flow élményt, vagy egyszerűen csak a kikapcsolódás és a feltöltődés élményét alapvetően olyan helyzetekben lehet megélni, amelyeket mi választottunk és amiben jól érezzük magunkat.  Egy céges vacsora, vagy egy családi rendezvény is lehet pihentető, ha örömmel vagyunk jelen, de ne várjuk, a kipihentség érzését, ha feszengésről és megfelelésről szól egy helyzet, akkor sem, ha ezt szabadidős tevékenységnek hívják mások!

Mennyi az annyi?
Ha azt szeretnénk, hogy a szabadidő feltöltődést jelentsen, akkor időt kell szánni rá. Tudom, hogy az idő hiánycikk, ugyanakkor egy kis tudatossággal ezen is lehet javítani. Senki ne essen abba a hibába, mint a favágó, aki egy életlen baltával vágta a fát, mert olyan lassan haladt, hogy nem volt ideje megélezni a fejszéjét.  Ha kipihent és koncentrált valaki, akkor a napi feladatokat is hatékonyabban, sőt gyorsabban tudja megoldani, így pihenésre is jut majd idő.

Tényleg azt csináljuk, amit csinálunk?
Flow élmény jellemzője az elmélyülés. Az elmélyülés egyrészt időt igényel, másrészt figyelmet is, teljes bevonódást.  Egyre gyakrabban találkozom azzal a jelenséggel, hogy az emberek mást csinálnak, mint amit éppen csinálnak: egy étteremben a családi ebéd közben mobiltelefont nyomkodnak, vagy épp a számítógép képernyőre fókuszálva próbálnak beszélgetést színlelni, esetleg gyereket nevelni. Ennél még gyakoribb, hogy másra gondolnak és másra figyelnek, mint az aktuális helyzet, vagy feladat. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a szabadidőnk örömteli kikapcsolódás legyen, akkor először is ki kell kapcsolni a mobiltelefont! Nehéz elengedni a fejünkben kavargó gondolatokat, a megoldásra váró feladatokat, de érdemes kísérletet tenni rá, ha a minőségi  pihenés élményére vágyunk!

Ha ez mindez nem segít!
A tartósan fennálló fáradtságnak más okai is lehet, betegség, alvászavar, vagy krónikus fáradtság szindróma is állhat a háttérben. Jövő héten tovább folytatom a fáradtság okainak keresését, tartson velem!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus
(lelkizona.blog.hu)