Húsvét a tojásevés nagy időszaka. A tojással kapcsolatosan sok a tévhit, de a tudósok a New york-i Columbia Egyetem táplálkozástudományi tanszékén már a múlt század elején kimutatták, hogy a tojás emésztési együtthatója 80 százalék feletti, bármilyen formában is fogyasztjuk. Abban megegyeznek a vélemények, hogy laktózmentes fehérje tartalma rendkívül magas.
A tojás koleszterin tartalma 213 mg, és ez a szint állítólag nem emeli veszélyes mértékben a koleszterinszintet. A tojás tartalmaz mindent, amire szükség van egy élet megteremtéséhez, a tojásfehérjében 40 ismert proteinfajta található.
Sokan szalmonella veszély hordozójának tartják a tojást, de azt kevesen tudják, hogy közvetlen a tojásból származó szalmonellafertőzés nagyon ritka. A legtöbb szalmonellás esetben, amely tojással hozható összefüggésbe, a kórokozó nem a tojástól származik, hanem keresztfertőzés útján kerül bele, azaz a tojás külseje leggyakrabban a konyhában fertőződik meg. Ha a tojást 10 percig minimum 75 fokos hőmérsékletre hevítjük, akkor elpusztul a szalmonella.
















