Több száz solymári népdal az internetes hangarchívumban

3194

A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete bárki számára szabadon elérhetővé tett tizenkétezer órányi hangfelvételt, kottát és adatot. Ez a mennyiség körülbelül kétszázezer magyar vagy Magyarországon gyűjtött dalt jelent, tehát a hazai nemzetiségek, így a németek és a cigányság dalai is szerepelnek az adatbázisban.

Erre a hivatkozásra kattintva egy térképre jutunk, ahol megtalálhatók és meghallgathatók az adott településen gyűjtött népdalok. Solymár 605 tétellel szerepel a gyűjteményben, ami nagyon szép mennyiség, főleg összehasonlításban: a környékbeli Piliscsabáról 9, Nagykovácsiból 6, Budakesziről 2, Budaörsről 4, a nagyon sokat kutatott és gyűjtött erdélyi mezőségi Magyarpalatkáról is csak mintegy kétszer ennyi dal hallgatható meg.

A solymári dalok túlnyomó többsége Kelemen Istvánné Gréti néni több évtizedes áldozatos munkájának eredményeképpen szerepel a gyűjteményben. Ő a hetvenes évek közepétől magnóra rögzítette, dokumentálta és kottában is rögzítette a solymári svábság által énekelt dalokat. Neki köszönhetjük, hogy ez a hatalmas kincs nem veszett feledésbe.

A felvételeket már csak azért is nagyon érdekes meghallgatni, mert többnyire nemcsak a dalok szerepelnek ott, hanem a hanganyagok végén az előadók neve is meghallgatható szólamonként (!), mint például ezen a hangfelvételen A 30-40 évvel ezelőtti felvételeken szereplők közül néhányan még ma is köztünk élnek, de van, akinek hangját már csak ezek a felvételek őrzik.

KM – solymáronline