Csípős buli hetedszer

4403
Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/

Izzasztóan indul idén is a szeptember a Templom téren. Na nem az időjárás-előrejelzésben lettünk ilyen profik, hogy már ennyire előre be tudjuk harangozni, csak a Solymári Chili Fesztivál két szervezőjével, Marlok Bélával és Straub István Bames-szel beszélgettünk a művelődési ház már hagyományos, évadnyitó bulijáról, ahol garantáltan nem fogunk fázni akkor sem, ha az időjárás addig hűvösre fordul. Nézzük is, mivel várják idén a kapszaicin-függőket, a chilitermesztőket és a lelkes fogyasztókat.

  • Ez most már a 7. alkalom. Hogy jött anno a chilifesztivál ötlete?

Az ötlet egy baráti sörözés alkalmával merült fel 2011 tavaszán, Kud-arcos fiatalok részéről. Tulajdonképpen egy “chilis témájú buli” ötletéből indult, de végül fesztivál lett belőle.

Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/
  • Évről évre nagyobb érdeklődésre tett szert a fesztivál. Kellett ennek megfelelően változtatni dolgokon? Hogyan változott tehát az évek alatt?

Eddig minden évben picit nőtt a fesztivál, mind időtartamban, mind pedig kiterjedésében. A programok is szaporodtak, de legnagyobb mértékben talán a fesztiválon kiállító chilitermelők száma nőtt meg az évek során. A kezdeti maréknyi termelőhöz képest tavaly már több mint harminc standon kóstolhattak a látogatók igazi magyar kézműves chili termékeket.

Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/
  • Miért pont a chili köré csoportosítottátok, hiszen nem egy tipikus magyar fűszernövény…

Hobbi szinten ugyan, de akkor már egész sokan termesztettek chilit a baráti körünkben Solymáron. És úgy vettük észre, hogy nagyon széles réteget érdekel ez a téma. Maga a termesztés és természetesen a gasztronómiai vonzata is. Elhatároztuk, hogy megmutatjuk az érdeklődőknek a világ chilifajtáinak elképesztően gazdag és változatos szín-, forma- és ízvilágát.

Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/
  • Számítottatok arra, hogy ez egy ekkora, valódi fesztivállá növi ki magát?

Határozottan nem, már az első alkalommal meglepett minket, hogy délutánra szinte teltházas rendezvénnyé váltunk. És ez évről-évre nő…. de mi felvettük a kesztyűt!

  • Mit lehet tudni az idei rendezvényről?

Ami biztos, hogy meg fogjuk rendezni!
Természetesen lesz főzőverseny és kézműves chilitermékek vására a Bajcsy utcában. A nagyteremben interaktív gyermekprogramokkal, játszóházzal várjuk az érdeklődőket civil szervezetek közreműködésével, és persze most is lesz chili szépségverseny. Nem marad el a közkedvelt Chili Akadémia, ahol ismét lehet kérdéseket is feltenni, és lesz Chili TOTÓ.
Kiderítjük, ki csinálja a legjobb magyar chiliszószt a III. Hun Hot chili szósz verseny keretében, és idén is eldől, hogy ki bírja legjobban a fájdalmat, hiszen immár negyedszerre rendezzük meg a IV. Chili Challenge (erős evő) versenyt.

Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/

Fellépőkről annyit mondanék, hogy még több solymári fiatalnak szeretnénk fellépési, bemutatkozási lehetőséget adni a nagyszínpadon. A fő zenekar, mint az első alkalommal 2012-ben, az Erőspista, a magyar Red Hot Chili Peppers Tribute zenekar lesz.

Fotó: Barsi Zsuzsa
  • Készültök esetleg valami különlegessel?

Eleve különleges, hogy hét éve ilyen színvonalon meg tudjuk rendezni ezt a nonprofit fesztivált, ahol a szervezőcsapat a fő szervezőktől a napi segítőkig mind önkéntes munkával járulnak a kezdeményezés sikeréhez.
Itt említeném meg hogy a Magnet Banknál mi (a Kud_A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület) lettünk a nyár társadalmi szervezete. Így aki adománnyal szeretné támogatni a Solymári Chili Fesztivált, az megteheti a solymári bankfiókban elhelyezett becsületkasszába, június 4. és augusztus 31. között. Cserébe Kud–A.R.C., illetve Chili Fesztivál logós jelvényt kínálunk.

  • Kiket vártok?

0-99 éves korig várunk nagy szeretettel mindenkit, aki szereti a chilit, vagy részt venne egy szórakoztató és ismeretterjesztő fesztiválon!

Tehát már most írják be a naptárba: VII. Solymári Chili Fesztivál, 2018. szeptember 1. Solymár, Templom tér!

Fotó: facebook.com/SolymariChiliFesztival/

Palkovics Mária