Budapest leghíresebb épületei LEGO-ból

3561

A japánok már Budán vannak! – címmel adta hírül hétfőn a Legózz blog, hogy a Piece of Peace szervezet egy UNESCO Világörökségeket felvonultató kiállításhoz megépítette Japánban a Budai Vár élethű mását LEGO-ból. Ezt a budapesti nevezetességet csak képen tudjuk megmutatni, de a LEGO-ból épített Lánchidat és a Milleniumi emlékművet a Hősök teréről bárki megnézheti, ha ellátogat november 5-én és 6-án, a Westend City Centerbe.

Fotó: Piece of Peace – Norio Nakayama
Fotó: Piece of Peace – Norio Nakayama

Budapest két világhírű nevezetességét Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockából 4 hónapon keresztül hozta tető alá. Budapest legemblematikusabb építményeinek kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és kreativitás is elengedhetetlen volt, és nem kevés fantáziára is szüksége volt az építőnek, hiszen például a Lánchíd Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt.

img_9730 img_9757 img_9758 img_9761

„Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek”– mesélte el Dóczy Balázs, az építő. „A hét vezér fejfedőivel eléggé megszenvedtem, mert – érthető módon – a LEGO viszonylag kevés ősmagyar sisakot készített az elmúlt 20 évben. Vagyis csak a létező darabokból tudtam válogatni, és azokkal visszaadni minél jobban a vezérek öltözékét. Egyébként a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgoztam a legtöbbet. Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem. Messze a minifigurák tervezése volt a legbonyolultabb feladat, és rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használtam fel hozzájuk. A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő építőelemet találnom” büszkélkedett az alkotó.

img_9795 img_9791

LEGO-LÁNCHÍD
méretarány: 1:225, súly: 6kg, másfél méter hosszú, 10 ezer LEGO kocka
A LEGO Lánchíd hídpályáját hosszanti irányban meg kellett rövidíteni, mert nem lett volna praktikus a valódi híd arányait követni. A valóságban ugyanis sokkal hosszabb a Dunán átívelő útpálya a boltíves pilonokhoz képest. Így viszonylag nagyok és kidolgozottak lehettek a pilonok és az oroszlánok.
Az úttest és a lánc kétféle szürkéből és feketéből készült. Apró részlet, de a híd közepén a hajók áthaladását jelző rombusz alakú tábla sárgája is olyan, mint a valóságban. Különösen érdekes és egyben nehéz volt megépíteni a pilonokon található címereket. Mivel ezek domborművek, színek helyett csak formákkal lehetett dolgozni. Illetve az oroszlánok kidolgozása volt érdekes, és valószínűleg ezt a részletet ismerik fel a legtöbben.

LEGO-HŐSÖK TERE (MILLENNIUMI EMLÉKMŰ)
méretarány: 1:80, súly: 4kg, 1 m2 alapterület, 8200 LEGO kocka
Érdekesség, hogy mivel nem lett volna célszerű az egész teret megépíteni, ezért az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékköve előtt véget ér az építmény. A térkő jellegzetes mintázatát azonban a megépült részlet is tökéletesen visszaadja. A félköríves oszlopcsarnok íve az ilyen nagyobb méretű építményeknél bevett lépcsőzetes technikával készült. Nem volt egyszerű viszont ebbe az ívbe beleilleszteni az oszlopokat úgy, hogy a köztük lévő távolság egyenletes legyen. Ennek elérésére sok kísérlet született, mire a tervező megtalálta a legoptimálisabb rögzítési pontokat.