Lakossági fórum a lakótelepen

1578

Az elmúlt héten lakossági tájékoztatót tartott az önkormányzat a készülő köztisztasági rendeletről, a Kék Ovi tornatermében. Dr. Szentkláray Ferenc alpolgármester, dr. Beregszászi Márk jegyző, Kővári András és Tordai Miklós képviselő, Ugron Zoltán műszaki irodavezető és Feldhoffer József, a telepüzemeltetési kft. ügyvezetője egyeztetett a lakótelepen élők képviseletében megjelent 33 érdeklődővel.

Solymáron hagyományosan az ingatlantulajdonosok tartják tisztán a házuk előttük lévő járdát, közterületet és gondoskodniuk kell a hó- és síkosságmentesítésről is. Ez a feladat a készülő köztisztasági rendeletben is megfogalmazásra kerül – valamennyi solymári lakost érintően – így a lakótelepen élő lakóközösségeknek is kezelniük kell majd az épületeket körülölelő területeket.

Az önkormányzat hosszú ideje folytat tárgyalásokat a közös képviselőkkel, melynek során meghatározásra kerültek azok a területek melyeknek karbantartása – a rendelet hatálybalépését követően – egy-egy lakóközösség feladata lesz.
A most megtartott fórum lehetőséget adott a területen élőknek, hogy javaslatokat adjanak a készülő rendelet esetleges módosításaira, illetve hogy feltehessék kérdéseiket a jelen levő tisztségviselőknek.

Kérdések pedig akadtak szép számmal ezúttal is:

  • miként kerülnek átadásra a területek?
  • milyen más lehetőség van, vagy mindenképp a lakóközösségeknek kell elvégezniük a területek karbantartását?
  • miből gondolja az önkormányzat, hogy a lakótelepen élőknek van pénze a területek karbantartásának költségeire?
  • van-e lehetőség arra, hogy a házak tulajdonba kapják a területeket, mert akkor kitessékelhetnék a nem ott lakókat?
  • más településeken hogy van ez, mert például a budapesti lakótelepeken nem kell járdát söpörni az ott lakóknak?

A területet az önkormányzat rendezetten fogja átadni, így az ott élőknek csak a karbantartással kell majd foglalkozniuk. A lakók többsége eddig is gondozta az épületek közvetlen környezetét. A rendelettel a korábban létrejött különféle együttműködéseket szeretné egységesíteni az önkormányzat, illetve egyértelművé tenni az önkormányzatra és a lakosokra jutó feladatokat, területhatárokat.
A készülő rendelet az egész településre vonatkozik, egyáltalán nem egyedi, hiszen máshol is a lakók gondozzák az előttük levő közterületeket. A lakótelepen az egy-egy családra jutó terület nagysága sokkal kevesebb, mint egy családi házas övezetben, így a teherviselés kisebb.
A területek lehatárolására – alacsony kerítés illetve sövény kialakítására – lehetőséget ad a rendelet-tervezet és a területek tulajdonba adásának szándéka is megvan.
Vannak települések – és ilyen a főváros is – ahol kommunális adót vetnek ki a lakosokra és abból fedezik ezt a költséget. Solymáron azonban, a – jórészt az állami költségvetésbe vándorló – gépjárműadón kívül, az itt élőket nem terheli semmilyen helyi adófizetési kötelezettség – tudhattuk meg a felvetésekre adott válaszokból.