Egy családi házban több lakás, de egy gázóra – kiknek jár és hogyan igényelhető a kedvezményes gázmennyiség

953

Egy szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján, ha valóságban is több lakás van egy – nem társasháznak számító – ingatlanban, akkor jegyzői igazolást lehet kérni, amivel – maximum négy lakásig – kedvezményes gázmennyiség igényelhető a gázszolgáltatótól. A rendelet családi fogyasztói közösségeknek nevezi az ilyen felhasználási módot.

A családi fogyasztói közösségek fogalmát akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legföljebb négy lakás rendeltetési egység van. Erről a település jegyzője az ingatlantulajdonos kérelmére 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki.
A hatósági bizonyítvánnyal egy közös mérőóra esetén is annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás a bizonyítványban szerepel.

A kérelemben feltüntetett adatok valódiságát a hatóság helyszíni szemle keretében ellenőrzi.

A bizonyítvány birtokában a gázszolgáltatótól lehet majd igényelni a többletmennyiséget. A benyújtás módjáról az MVM Next még nem közölt információt, a honlapjuk tájékoztatása szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A kormányrendelet megtalálható a 345/2022. (IX. 9.) számon a szeptember 9-i Magyar Közlönyben.

A hatósági bizonyítvány igénylésének feltételeiről és módjáról itt olvashatják Solymár Nagyközség Önkormányzatának tájékoztatóját.

solymáronline