Mi lesz a PEMÜ-sportpályával?

1378

A PEMÜ sporttelep bezárása, amelynek híre szeptember első napjaiban röppent fel, számos solymári család életét érinti. A sportcsarnok és a szabadtéri pályák focistáknak és kézilabdásoknak kicsiktől az öregfiúkig szolgálnak edző- és közösségi helyként. A tulajdonos, a PEMÜ Zrt. azonban bejelentette, hogy a rendkívüli mértékű energiaár-emelkedések következtében nem tudja vállalni a sporttelep további fenntartását.

A döntés hátterének és a várható következményeknek utánajárva megkerestük Takács Lászlót, a Solymári SC elnökét, Hajdárné Molnár Elvirát, a PEMÜ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, továbbá dr. Szente Kálmánt, Solymár polgármesterét.

Takács László, a Solymári SC elnöke eltökélt abban, hogy megoldást találjon a problémára, ami lehetetlen helyzetbe hozza a solymári sportoló gyerekeket és felnőtteket. Amint elmondta, a pálya bezárásáról augusztus 25-én csütörtökön levélben értesítette a PEMÜ. Azt írták, hogy az energiaárak növekedése miatt azt a döntést hozták, hogy szeptember 12-vel bezárják az egész létesítményt, a külső és a belső teret egyaránt. Ez a hír nagyon rosszkor jött – mondta Takács László: „A csapataink számára már korábban elkezdődött a felkészülési időszak, a kézilabda és a foci edzések augusztus óta zajlanak. Az összes csapatunkat regisztráltuk a bajnokságokba a Magyar Kézilabda Szövetségnél (MKSZ) és a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) is. Épp úgy alakult az időzítés, hogy csütörtökön küldte a levelet a PEMÜ, viszont pénteken voltak határidők a mérkőzések lekötéséhez.”

Megkerestük a PEMÜ-t is, hogy érdeklődjünk a döntésük okairól. Hajdárné Molnár Elvira, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta: a sportlétesítmények bezárásának oka, hogy a drasztikusan megemelkedett energiaárak mellett egyszerűen nem tudják finanszírozni a fenntartásukat. „Senkinek nem lehetett meglepetés ez a helyzet – hangsúlyozta a vezérigazgató –, hiszen a háztartásokat és minden gazdálkodó szervezetet egyaránt érintenek ezek az áremelkedések, több sportegyesület került hasonló helyzetbe.” Hozzátette: a solymári sportklubokkal kötött szerződések lejártak a nyár folyamán, és június óta folytak az egyeztetések. „Amikor ez a rendkívüli mértékű gáz- és áramdíj-emelés nyilvánvalóvá vált, át kellett gondolnunk a sporttelep működését, és a bezárás mellett döntöttünk.”

Sportpálya egykor és ma

A létesítmény már az 1970-es évektől szolgált közösségi célokat, kezdetben a labdarúgó, majd a 80-as évektől a kézilabda klubnak adott otthont. Az 1980-90-es évektől nagyon aktív sportélet alakult itt ki, ami máig is így van – meséli Takács László. A sportcsarnok ma 300 gyerek és közel 100 felnőtt sportolását biztosítja, a hazai meccseket itt játszák, sőt a pilisvörösvári kézilabdacsapat is itt edz, nekik is ez a hazai csarnokuk. Mondhatjuk azt, hogy a sportcsarnok két NB2-es kézilabdacsapat otthona. A szertáruk is az épületben van, ott tárolják például a bójákat, különféle kapukat, felszereléseket. Az egyesület természetesen nem ingyen használja a létesítményt, a csarnok bérleti díja most 20.000 forint óránként (a PEMÜ kiegészítése: augusztus 31-ig 10.000 forint volt az óradíj, ennek dupláját ajánlotta az egyesület, hogy maradhassanak – a szerk.).

Az egyesület további áldozatokra is kész lenne a megoldás érdekében. „Augusztus 26-án pénteken találkoztam dr. Molnár Leventével a PEMÜ részéről, azzal a szándékkal, hogy átbeszéljük az üzemeltetés költségeit, kalkuláljunk, és felmérjük, hogy hogyan lehetne energiatakarékosabb megoldásokkal fenntartani a csarnokot. Elmondtam, hogy fűtésre nincs szükségünk, mert azt már most tudjuk, hogy a gázárak nagyon magasak, és várhatóan emelkednek tovább. Jeleztem, hogy melegvíz sem kell, mindenki majd otthon fürdik, ez nem lehet gond. Javasoltam, hogy cseréljük ki ledes izzókra a meglévőket, és nem kell a teljes világítás, elég csak a fele. Megtudtam, hogy az elektromos áram díjának év végére várható növekedése miatt még ezekkel a könnyítésekkel sem tudják fenntartani a csarnokot.”

Hajdárné Molnár Elvira arról tájékoztatta portálunkat, hogy a csarnok 2022. szeptember 30-ig tart nyitva, a külső pályák pedig november végéig. Kérdésünkre, hogy a kültéri részeket nem lehet-e használatban tartani, azt felelte, hogy a szabadtéri pályákat is be kell zárniuk, mert nem tudnak személyzetet biztosítani a felelős üzemeltetéshez.

Hátha jön segítség

Takács Lászlótól megtudtuk, hogy a megoldáskeresésbe a körzet országgyűlési képviselőjét is bevonják, szeptember 8-ára találkozót beszéltek meg Menczer Tamás államtitkárral, amelyen Solymár polgármestere is részt vesz. Dr. Szente Kálmán elmondta portálunknak, hogy ő is értesült arról, hogy a csarnok fenntartása finanszírozhatatlan, mivel az épület maga energetikailag rossz. Hozzátette, hogy az önkormányzat nem tulajdonosa sem a sportcsarnoknak, sem a területnek, így nem rendelkezhet felőle: „Fontos megjegyezni, hogy a PEMŰ sporttelep a PEMÜ Zrt. kizárólagos tulajdona. A létesítményhez tartozó sportcsarnok a teniszpályákkal, a kézilabdapályákkal, a futballpályával és a panzióval mind a cég magántulajdonában vannak. A csarnok fenntartásáról nem dönthet az önkormányzat, a sporttelep jövőjét érintő további egyeztetésekben viszont részt veszünk. Menczer Tamás államtitkár úrral csütörtökön tárgyalunk, ehhez várom a PEMÜ-től az eddigi és a jelenlegi üzemeltetési költségeket” – mondta.

Országszerte elmaradtak a fejlesztések

Bár az ügy most pattant ki, a probléma valójában nem újkeletű. A Solymári SC elnöke a korszerűsítés elmaradásában látja a kialakult helyzet okát. „Abban látom a problémát, hogy évtizedek óta nem fordítottak pénzt a csarnok korszerűsítésére, fejlesztésére – véli. – Hat éve vagyok a sportklub elnöke, azóta kérem, hogy költsenek rá. Mivel a PEMÜ a tulajdonos, így a sportegyesület nem tud pályázni a felújításra, javításra, korszerűsítésre.” Országos szinten probléma ez, mert a régi, elavult csarnokok fenntartási költségei drasztikusan megnőttek, így több sportegyesület is nehéz helyzetbe került.

A PEMÜ évtizedek óta támogatja a solymári sportéletet a létesítmény fenntartásával – hangsúlyozta Hajdárné –, de ezt a továbbiakban az ismertetett okok miatt nem tudják vállalni. Számos kritikát kap a cég, amelyeket méltatlannak találnak, hiszen mindeddig támogatták a solymári sportolókat, de ebben a rendkívüli helyzetben ezt nem tudják folytatni. A távolabbi jövőt illetően pedig még a kültéri résszel kapcsolatban is korai lenne bármit mondani.

Az egyesület reménykedik

Bár a megoldás egyelőre nem látszik körvonalazódni, Takács László bizakodó. „Annyit már sikerült elérnem, hogy szeptember végéig marad nyitva a csarnok, illetve hogy a külső pályákat nem fogják bezárni. A focis gyerekekkel így a műfüves pályán tudunk 4 órától 5 óráig edzést tartani, az idősebbeket Pilisszentivánra és a II. kerületbe tudjuk vinni. A solymári általános iskola tornatermébe csak a szivacskézilabdás gyerekek tudnak menni, mert az a terem kicsi. A nagyobb kézilabdások Piliscsabán edzhetnének, de ezekre a nagyobb utazást igénylő megoldásokra csak végső esetben kerül sor, bízunk abban, hogy sikerül más megoldást találni, mert nagyon szeretnénk egyben tartani a sportegyesületet. Az egyesületnek van négy 9 fős kisbusza, ezzel tudjuk segíteni a családokat, hogy a gyerekeket eljuttassuk az edzésekre, meccsekre, de az üzemanyagárak is nagyon megemelkedtek, kérdés, hogy meddig lesz ez tartható. Még nem tudjuk, mi várható, bízunk abban, hogy ha a koronavírus-járványt átvészeltük, ezzel az új helyzettel is megbirkózunk.”

Az ügy végén tehát még messze nincs pont. A témában a solymári sportklubok tájékoztató fórumot tartanak ma (2022. szeptember 7-én) este 6 órakor a sportcsarnokban, ahol ismertetik a kialakult helyzetet és a várható folytatást. Kérjük, kövessék figyelemmel portálunkat, ahol beszámolunk a fejleményekről.

solymáronline