Miért nem fér el a hókotró?

1716

A meteorológiai előrejelzések december 3-ára, csütörtökre ónos esőt jeleztek. Ezért a településüzemeltetés munkatársai az előző éjszaka síkosságmentesítést végeztek, hogy a várhatóan leeső csapadék ne fagyjon le, ne okozzon balesetveszélyes helyzeteket.

A hókotró autó azonban több utcába nem tudott bemenni, így ott a síkosságmentesítést sem tudta elvégezni. Ennek oka az volt, hogy az út szélén autók parkoltak, amik miatt – főleg az amúgy is szűkebb utcákban – a hókotró nem fér el.

A hókotró járműveknek legalább négy-öt méter széles szabad helyre van szükségük ahhoz, hogy biztonságosan el tudjanak haladni egy utcában. A tolólapáttal felszerelt járművek szélessége már önmagában meghaladja a három métert, a tolólapát jobbra és balra is fél métert ki tud lengeni, valamint maga a jármű is csúszkálhat a síkos terepen. Így ha nincs 4-5 méter széles szabad hely az utcában, akkor a munkagép nem tud bemenni, így nem tudja elvégezni a feladatát sem – ahogy ez ma hajnalban is megtörtént.

A kis közökben, szűk utcákban – mint például a Kálvária, a Kápolna, a Kökörcsin vagy a Hegy utca – így is szűkösen férnek el a hókotró gépek, a szabálytalanul vagy egyszerűen csak figyelmetlenül, kényelmesen parkoló személyautók pedig csak nehezítik a helyzetet. Ezért is kéri a lakosságot a településüzemeltetés és az önkormányzat vezetése, hogy a hatékony és biztonságos síkosságmentesítés és hókotrás érdekében a téli időszakban lehetőség szerint kerítésen belül parkoljanak, az utcán megállva pedig mindenképp vegyék figyelembe, hogy legalább ötméternyi szabad hely maradjon, ahol a munkagépek biztonságosan el tudnak haladni.

solymáronline
Fotók: Solymári Településüzemeltetési Kft.