Afrikai sertéspestis: mit tegyünk, hogy ne legyen járvány?

1221

A közelmúltban a Pilisi Parkerdő területén elhullott vaddisznóknál afrikai sertéspestist állapítottak meg. A vírus iránt a sertésfélék (vaddisznó, házisertés, vietnami csüngőhasú) fokozottan fogékonyak, viszont emberben vagy más állatfajokban nem okoz megbetegedést. Az érintett zártkerten kívül eddig sehol máshol nem találtak megbetegedett, vagy betegségre gyanús állatot, rajtunk (is) múlik, hogy ez így is maradjon.

Krotália vagy mikrochip
Solymár a fokozottan veszélyeztetett zónába tartozik. Kérjük a sertéstartásban érintetteket, hogy jelentkezzenek a Polgármesteri Hivatalban, mert a sertéstartókat (akár gazdasági, akár hobbi célú állattartás esetén) nyilvántartásba kell venni, majd a későbbiekben minden állatot egyedileg meg kell jelölni. A megjelölés történhet fülbe helyezett krotáliával, ez állami költségre történik, azaz az állattartónak nem kerül pénzbe, de választható mikrochipes megjelölés is, ez esetben a mikrochip árát a gazdának kell kifizetnie. A későbbiekben minden, esetlegesen bekövetkező állami támogatás előfeltétele az állat egyedi megjelölése, azonosíthatósága, tehát mindenkinek elsősorban saját érdeke, hogy a tulajdonában lévő állatot/állatokat bejelentse. A bejelentkezett állattartók járványvédelmi oktatásban részesülnek.

Bejelentési kötelezettség
Az állatok ki-be szállítása a településről, illetve a településre előzetes bejelentéshez és vérvételhez kötött. A házi vágás egyelőre engedélyezett, de szintén be kell jelenteni. A bejelentést mindkét esetben az Érdi Járási Hivatalnál kell megtenni.

Minden vaddisznótetemet is be kell jelenteni, ezért aki erdőjárás, kirándulás közben elhullott vaddisznóra bukkan, kérjük, tegyen bejelentést a Nébih zöld számon (06-80-263-244), vagy ugyancsak az Érdi Járási Hivatalban.

Dr. Molnár Attila állatorvos