Frohe Ostern! – a húsvéti faludíszítés hagyománya Solymáron

2264

Régi bajor hagyomány a közkutak feldíszítése húsvét ünnepére. Noha Solymáron a múlt század közepén még minden utcában több kút volt, ezeknek mára már csak a nyomait láthatjuk itt-ott. Ezért döntött úgy a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy a hagyományos kútdíszítés helyett egy tojást díszít fel a Templom téren.

A szokás a községben már ötödik éve honos – mondta el a solymáronline-nak Marlokné Cservenyi Magdolna, az NNÖ elnöke. Évről évre más díszítést kap a tojás, sok ötletet merítenek Solymár testvértelepülésétől, Wüstenrottól, ahol a Landfrauen Egyesület minden évben újabb nagyszabású tervet ötöl ki Wüstenrot feldíszítésére, az egyik évben például tojásformájú díszeket kötöttek a köztéri virágcserepekre.

Magyarországon néhány sváb település ápolja a kútdíszítés hagyományát, köztük Pilisvörösvár, ahol 2013 óta az önkormányzat minden évben feldíszítteti a városháza előtti téren álló kutat. Fotó: vorosvarihirek.hu

A solymári dísz is évről évre változik. Azokat a márványmintás tojásokat, amelyeket idén a templom előtti tojásra akasztottak, Wüstenrotból kaptuk ajándékba, két éve az ottani szökőkutat díszítették.

Ezel kíván a település minden lakójának boldog húsvétot Solymár Német Nemzetiségi Önkormányzata!

SÁ – solymáronline