Szokolay Sándor: A zene esszenciája minden jónak és szépnek, minden igaznak…

2098

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerzőnk, Solymár díszpolgára 2013 óta már csak lélekben van közöttünk. Idén lenne 85 esztendős.

Születésének évfordulóján a Solymári Szokolay Bálint Nőikar ünnepi hangversenyt rendez, melyen közreműködik a Budapesti Ifjúsági Kórus is.
A koncerten a Szokolay család jelenlétében, a szerző műveinek megszólaltatásával emlékeznek Solymár zenei patrónusára.

Az ünnepi esemény helyszíne a Solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház, időpontja május 22. vasárnap délután 4 óra. A hangverseny a Solymár – 750 emlékév kiemelt rendezvénye.

Solymári Szokolay Bálint Nőikar
A kórus 1983 januárjában alakult Szokolay Bálint és Blazsek Andrea karnagyok vezetésével. A célkitűzés az volt, hogy a nőikari hangzással egy új színfolt kerüljön a község kulturális életébe. Az együttes tagsága a Solymári Gyermekkarból kikerült énekesekből és azokból a fiatalból tevődött össze, akik éppen túl voltak a családalapítás évein. Mózes Krisztina karnagy, orgonaművész 1988-ban csatlakozott a kórus munkájához. A kórus jelenlegi létszáma 25 fő, közülük hat énekes alapítótag. A nőikar díszelnöke Kelemen Istvánné, Gréti néni volt, zenei pártfogója pedig Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, aki rendszeresen vállalta a kórus hangversenyeinek házigazdaszerepét, és több mint 30 kórusművét írta, ajánlotta az együttesnek. A nőikar repertoárja a gregorián dallamoktól a XX. századi zeneszerzők alkotásáig terjed. Jelentős részt foglal el benne az egyházi zene, valamint a magyar népzene, eredeti és feldolgozott formában egyaránt. Az alapító karnagyukhoz való hűségük kifejezéseképpen a kórus 1998-ban felvette Szokolay Bálint nevét.

Szokolay Sándor verse, mellyel a 25 éves nőikart köszöntötte
Szokolay Sándor verse, mellyel a 25 éves nőikart köszöntötte

0038 25evSzokolay Sándor köszönti a kórust