Közös emlékezés a kitelepítés 70. évfordulóján

3512

Solymár, Nagykovácsi, Pesthidegkút, Pilisborosjenő települések önkormányzata és nemzetiségi önkormányzata, valamint Üröm nemzetiségi önkormányzata közös megemlékezés tart a magyarországi sváb lakosok kitelepítésének 70. évfordulóján, április 22–24-ig. Az ünnepségsorozat a SOLYMÁR–750 jubileumi emlékév kiemelt rendezvénye.

70 éve, hogy a Nagykovácsiban, Pesthidegkúton, Ürömön, Pilisborosjenőn és nem utolsó sorban Solymáron élő németajkú lakosság jó részét a solymári vasútállomásról marhavagonokban, vagyonuktól és hazájuktól megfosztva útnak indították az ismeretlen felé. A szomorú évfordulón a települések német nemzetiségi önkormányzatai közös erővel emléktáblát emelnek a solymári vasútállomás épületére. Az emléktáblán elhelyezett bronz dombormű Kovács Jenő szobrászművész alkotása. Témája a marhavagonokba történő beszállás szomorú valóságát örökíti meg.

A három napos rendezvénysorozat részletes programja:

Április 22. (péntek)
18.00 „Elűzetés a Pilis völgyéből”
Ritter György történész előadása a solymári polgármesteri hivatal dísztermében, Nagykovácsi, Pesthidegkút, Pilisborosjenő, Solymár és Üröm sváb lakosainak kitelepítéséről

Április 23. (szombat)
15.00 Emléktábla avatása a solymári vasútállomáson
Emlékbeszédet mond Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója, dr. Heinz Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Timo Wolf, Wüstenrot polgármestere.
Közreműködik a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Kórus, a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus, a Solymári Férfikórus, a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Kórus, valamint a Schaumarer Musikanten.
18.00 Hartmann Hellebrandt Hilda: Rosmarin – sváb nyelvű színdarab, ősbemutató
A solymári „Kompanei” színtársulat előadása Klebelsberg Kultúrkúriában (Budapest II., Templom u. 2.), a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus és a Zwickl Zenekar közreműködésével. Az előadás előzetes regisztráció (info@apaczai.com, telefon 26 360-100) után díjmentesen tekinthető meg.
Ezt követően állófogadás a díszteremben.
A bemutató előtt és után a Budapest II. kerületi Német Nemzetisági Önkormányzat által összeállított, a kitelepítést idéző fotóanyag tekinthető meg.

Április 24. (vasárnap)
16.00 Német nyelvű ünnepi szentmise a solymári római katolikus templomban
A misét Gregor Stratmann, a Szt. Erzsébet német nyelvű katolikus közösség lelkésze és Kiss Csaba solymári plébános celebrálja. Közreműködik a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus és a Schaumarer Musikanten. A mise végén ifj. Milbich Tamás „Solymári etűdök” című kisfilmje kerül bemutatásra.
17.00 Koszorúzás a Kitelepítési Emlékmű előtt
18.00 A solymári sváb parasztház (Dózsa György utca 6.), a Bauernhaus – Solymár ünnepélyes átadása