Ma van a magyar rejtvényfejtők napja

4061
Füles. I. évfolyam 1. szám. 1957. február 3.

Szalay Dénes, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére az oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy minden év február 3-át – a Füles című lap első száma megjelenésének napját – a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák

Magyarország igazi rejtvény nagyhatalommá nőtte ki magát, hiszen sok országban jellemzően a sudoku kiadvány mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet vásárolni, míg Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is megtalálható – tette hozzá.

Az első „keresztszórejtvény”

Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg az első „keresztszórejtvény”; a Ma Este című hetilap hasábjain, Kristóf Károly tollából. Bár felépítése és nyelvezete nem teljesen felel meg a mai szokásoknak, mégis igen érdekes történeti kuriózum. A „keresztszórejtvény” mellett a nyeremény is nagyon újszerű volt. Az akkoriban divatossá lett mah-jong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtők között.

r

Vízszintesen olvasandó:
1. Egy fővárosi színház. 2. Szórakozóhely. 3. Laknak benne. 4. Érc. 5. Úri játék. 6. Állat. 7. Színházi kellék. 8. Külföldön sikert aratott magyar színmű. 9. Embert utánzó figura. 10. Háziállat. 11. Ismert budapesti filmszínház. 12. Keleti népfaj. 13. Fogoly. 14. Társas vállalat rövidítése. 15. Görög férfiszépség. 16. Szerb város. 17. Expresszionista művészeti lap. 18. Orosz folyó. 19. Az első ember párja. 20. Fényforrás. 21. Állat. 22. Budapesti kávéház. 23. Kérdőszócska. 24. Budapesti star. 25.Elem.
Függőlegesen olvasandó:
1. Magyar színpadi író. 9. Női név. 11. Időjelző. 18. Aki örökké vonz. 19. Földmíves szerszám. 20.Indulatszó. 21. Harmadik személy. 23. Feltételes szócska. 26. Férfinév. 27. Északi katholikus nemzet. 28. Golyós játék. 29. Testrész. 30. Menyasszony neve. 31. Kellemetlen meglepetés. 32.Ugrándozó lény. 33. Kínai cserjéből készült ital. 34. Gazdasági intéző. 35. Görög isten.

Megfejtés:
r-mf

Ezt követően néhány hét múlva szinte minden újságban helyet kapott a népszerű fejtörő. Sikerére jellemző, hogy a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt.

Forrás: netrejtveny.hu