Mautner Zsófi exkluzív karácsonyi receptajánlata a SolymárOnline-on!

4892
Mautner Zsófi (Fotó: Csibi Szilvia)

A neves gasztrobloger kizárólag a SolymárOnline olvasóinak állította össze ezt a különleges karácsonyi receptajánlatot. Érdemes kipróbálni!

Karácsonyi kapros-tejszínes lazacleves

Hozzávalók (4 adag):
5 dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 sárgarépa, felkarikázva
½ burgonya, felkockázva
1 babérlevél
6 szegfűbors
só, bors
1 liter alaplé (leszűrt zöldségleves)
400 g lazacfilé
2 dl tejszín
1 csokor kapor, finomra aprítva

finnlazacleves

Vajon üvegesre dinszteljük a hagymát, amit már az elején megsózunk, hogy levet eresszen, és gyorsabban puhuljon. A sárgarépát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, átkeverjük és beletesszük a babérlevelet és a szegfűborsot. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Amíg a zöldségek puhulnak – kb. 20 perc -, felkockázzuk a lazacot és apróra vágjuk a kaprot. Amikor a zöldségek már szinte teljesen megpuhultak, beletesszük a lazacot és a tejszínt. A lazaccal kb. 5 percig főzzük. Legvégül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot,

Sütőben sült, csokoládéval töltött édesburgonyafánk

Hozzávalók (24 kis fánkhoz):
1 nagy (30 dkg) édesburgonya
1 evőkanál szárított élesztőpor
1,5 dl langyos
10 dkg porcukor
25 dkg liszt

1 narancs reszelt héja
10 dkg keserűcsokoládé
forma kikenéséhez kb. 4 dkg vaj

csokisfánk (3)

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, és villával, vagy krumplinyomóval pépesre törjük. A szárított élesztőport elkeverjük a langyos tejben, és néhány percig állni hagyjuk, amíg kissé habos lesz a teteje. Robotgép keverőtáljába tesszük az édesburgonyapürét, a feloldott élesztőport és tejet, a porcukrot, a lisztet és a sót és a narancshéjat. Dagasztókarral összedolgozzuk, nagyon lágy tésztát kapunk (nem ijedjenek meg, majdnem olyan, mint egy tömörebb galuskatészta, formázni nem lehet!). Letakarjuk, és 1 óráig pihentetjük, amíg térfogata megduplázódik. Egy 12 lyukú minimuffinformát kivajazunk, és a tésztából egy-egy teáskanálnyit teszünk egy-egy mélyedésbe. Mindegyikbe egy darab keserűcsokoládét teszünk, majd a tetejére is masszát kanalazunk. 180C fokos sütőben, 20 percig sütjük. Megismételjük a tészta másik felével. Még langyosan megszórjuk porcukorral.

Egészséges villámfagylalt

Hozzávalók (4 kis adag):
2 banán
fél csomag fagyasztott málna, vagy szeder

banánosvillámfagyi

A banánt felkarikázzuk, és hűtőzacskóban a mélyhűtőbe tesszük, megfagyasztjuk. Kivesszük a mélyhűtőből, kb. 10 percig hagyjuk állni, majd robotgépben elkezdjük pürésíteni. Először nehezen viszi a gép, de ahogy kezd felengedni, úgy válik egyre krémesebbé. Amikor teljesen krémes, hozzáadjuk a fagyasztott, szintén kissé felengedett bogyós gyümölcsöt, és ezzel is turmixoljuk.
A pürésített, fagyasztott banánnak olyan az állaga, mintha a legkrémesebb, legtejszínesebb fagylaltot kanalaznánk. Érdemes mindig tartani a mélyhűtőben, így bármikor pár perc alatt egészséges, cukormentes fagylaltot tudunk varázsolni.