Polka, ABBÁ-ra

3187

Immár hatodik alkalommal vehetett részt a Herbstrosen sváb hagyományőrző tánccsoport az Europeade Fesztiválon.

Idén a svédországi Helsingborgban tartották a rendezvényt. A gála egyik fénypontjaként az Európa különböző országaiból érkezett csoportok egy közös koreográfiát adhatták elő az ABBA együttes Waterloo című számára.
Marlok Róbertné, Ági, a csoport vezetője így mesél az utazásról. „Helsingborg nyüzsgött a különböző országokból érkezett csoportoktól. Az utcák televoltak a résztvevő országok zászlóival. Több fellépésünk is volt. Az egyik közvetlen a tengerparton felállított színpadon, a másik a városi könyvtár épülete előtt.

Este az Arénában tartott nyitó gálán hat Pest-környéki csoporttal együtt léptünk színpadra, a mányi és a zsámbéki zenekar kíséretével. Nagyon nagy sikere volt a műsorunknak. Itt szeretnénk köszönetet mondani Illés Gergőnek, aki a közös zenére tanította be nekünk koreográfiáját.

A rendezvény számos programja közül a leglátványosabb a csoportok felvonulása volt. Kedves gesztusként, a dísztribünhöz érő csoportokat saját anyanyelvükön köszöntötték.

A felvonulásra várva, a kicsit esős időben
A felvonulásra várva, a kicsit esős időben

Csodás hét napot töltöttünk a fesztiválon, és ismét sok csoporttal kötöttünk barátságot. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a települési, valamint a német nemzetiségi önkormányzatnak hogy támogatásukkal lehetővé tették a fesztiválon való részvételt.”

Ha már ott járták, szét is néztek…

„Szombaton komppal átmentünk a dániai Helsingör városába” – meséli Marlok Róbertné. „A tengerparti kisvárost Shakespeare tette híressé azzal, hogy ezt választotta Hamlet otthonául. Itt található a Kronborg kastély, mely elsősorban a drámájának köszönheti ismertségét, de emellett Észak-Európa egyik legfontosabb reneszánsz kastélya is. Jelentőségét pedig annak köszönheti hogy a Svédországot és Dániát összekötő szoros itt a legkeskenyebb. Mindössze 4 kilométer. Vasárnap a város fölötti hegyen található Karnan tornyot néztük, mely a középkori vár egyetlen megmaradt építménye. Innen a kikötő felé sétálva a főtéren útba ejtettük az impozáns, neogótikus városházát majd elsétáltunk a Mária székesegyházhoz. Helyi busszal – végig a tengerpart mentén – mentünk ki a Sofiero kastélyhoz, és sétáltuk végig a hatalmas parkot (melyben több mint 10 ezer rododendron található). Hétfőn reggeli után búcsúztunk Helsingborgtól, majd busszal indultunk Koppenhágába, Dánia fővárosába. A napot városnézéssel töltöttük. Megnéztük a kis hableány híres szobrát, Az Amalienborg királyi rezidenciát, Cristiansborg Slotot melyben audienciát tart a királynő és itt ülésezik a parlament is. Sétáltunk a tengerparton, a Nyhavn ahol a 20 sz. házban lakott Andersen. Megnéztük a Rosengberg kastélyt és parkot. Hajóra ülve még több látnivaló tárult elénk a városból.”